16 / 04 / 2024

İmar affının süresi ne kadar?

İmar affının süresi ne kadar?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar affının süresi ne kadar? İmar affına ne zaman kadar başvurulabilir? İmar affında alınan belge ne zamana kadar geçerli olur?



İmar affı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. 8 Haziran'da başvuruların alınmaya başlandığı ve 25 günde 2 milyon başvurunun geldiği imar affına e-Devlet Kapısı üzerinden başvurulabiliyor. 

İmar affı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Başvurunun tamamlanması için Yapı Kayıt Belgesi bedelinin de ödenmesi gerekiyor.

Bu bedel, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirleniyor. 

Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor. İmar Kanunu’na göre alınmış Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal ediliyor. Ayrıca, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabiliyor. 
 
Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmuyor. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

İmar affının süresi ne kadar?

İmar affına 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulabiliyor. İmar affı ödemeleri ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor.

İmar affı kapsamında alınan Yapı Kayıt Belgesi, yapı yıkılana kadar geçerli oluyor.


50 maddede imar barışının tüm detayları!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön