20 / 04 / 2024

Kısmi yapı kullanma izin belgesi!

Kısmi yapı kullanma izin belgesi!

Yapının tamamlanan bağımsız bölümleri için kısmi yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. Kısmi yapı kullanma iznine bağlanan yapının bölümleri belirli hizmetlerden yararlanabiliyor. Peki kısmi yapı kullanma izin belgesi nedir?



Kısmi yapı kullanma izin belgesi!

Yapı kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılar; elektrik, su, kanalizasyon, haberleşme ve benzeri hizmetlerden ve tesislerden faydalanamazlar. Bu hizmetlerden yararlanılması durumunda hizmeti veren idare sorumludur. Kısmi yapı kullanma iznine bağlanan yapının yalnızca bu bölümleri bu hizmetlerden yararlandırılır.


Peki kısmı yapı kullanma izin belgesi nedir? Kısmi yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır? Kısmi yapı kullanma izin belgesi ne işe yarar?


Yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiş olması, yapı sahibini kanuna, ruhsat ve eklerine riayetsizlikten doğacak mesuliyetten kurtarmayacağı gibi her türlü vergi, resim ve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtarmaz.


Ayrıca, Sığınak Yönetmeliği’nin 14. maddesinin birinci fıkrası ile; Yönetmeliğe ve yapı ruhsatı eki projelerine uygun olarak sığınak tesis edilmedikçe ve denetime yönelik fenni mesuliyet üstlenen mimar ve mühendislerin denetim raporlarında sığınakla ilgili hususlar belirtilmedikçe, yapı kullanma izni veya kısmi kullanma izni düzenlenemeyeceği ve ruhsat eki onaylı mimari projenin bir örneği ile denetime yönelik fenni mesuliyet üstlenen mimar ve mühendislerin uzmanlık alanlarına uygun denetim raporlarının sığınaklara ilişkin bölümünün, ilgili idarelerce mülki idare amirliğine gönderilmesi gerektiği hükme bağlanıyor.


Daha önce kısmi kullanma izni düzenlenmiş olması, yapının tamamının bitmesi sonrasında düzenlenmesi gereken ve yapının tamamının kullanılmasında sakınca bulunmadığını belirleyen yapı kullanma izninin ayrıca düzenlenmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Ancak daha önce kısmi yapı kullanma izni düzenlenen yapı bölümleri için tekrar harç alınmıyor.



Kısmi kullanma izni nedir?



Geri Dön