25 / 04 / 2024

Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?

Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?

Yapının tamamlanan bağımsız bölümlerine kısmi yapı kullanma izni düzenlenebiliyor Kısmi yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır gerekli belgeler nelerdir? Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?



Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?


Yapının tamamlanan bağımsız bölümlerine kısmi yapı kullanma izni düzenlenmesi için yapının bağımsız bölümlerle birlikte ortak kullanım alanlarının da kullanıma hazır hale gelmiş olması zorunlu oluyor.Yapıda kısmi kullanma izni düzenlenmiş bölümler olması, yapının inşaatının bitmesi sonucunda alınan yapı kullanım izninin alınması zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.


Kısmi kullanma izni alınmış olsa dahi ruhsat süresi içinde yani; 5 yıl içinde yapı kullanma izni alınması zorunlu oluyor. Aksi taktirde yapı ruhsatsız yapı konumuna düşeceğinden yeniden ruhsat alınması zorunlu oluyor.  Kısmi yapı kullanma izni almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor.  


Yapının 2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlanmasına rağmen 5 yıl içinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat geçersiz sayılıyor. Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmiyor, ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılıyor. İnşaat ruhsatı alabilmek için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor; 


1. Ruhsat talep dilekçesi

2. Tapu sureti

3. Mal sahiplerinin vekaletnamesi (gerekli ise)

4. Aplikasyon krokisi

5. Çap

6. İmar durumu

7. İmar durumuna göre onaylı vaziyet planı (gerekli ise)

8. İmar durumuna göre proje öncesi istikamet (gerekli ise)

9. İnşaat mühendisinin statik hesaplarına teşkil edecek jeoteknik zemin etüt raporu

10. Deprem Yönetmelik şartlarına uygun olarak projelerin işin başından sonuna kadar yerinde tatbik edileceğine dair noterden fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisinden)

11. Diğer 3 mühendisin ilgili odasından fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisi, elektirik mühendisi. Ve makine mühendisinin kendi projeleriyle ilgili taahhütnameleri)

12. madde 3 takım mimari proje

13. madde 3 takım statik proje

14. madde 2 takım elektrik projesi

15. madde 2 takım sıhhı tesisat proje

16. madde 5 kat ve üstü için asansör avan projesi

17. madde yapı denetim kanunu kapsamında olan yapılar için yapı denetim evrakları şeklinde düzenlenecek.


Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?

Kısmi yapı kullanma izni almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin dilekçe ile Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Bu başvuruyu kat malikleri de yapabiliyor.



Müteahhit neden yapı kullanma izni almaz?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön