27 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporu yanlışsa ne yapılır?

Konut kredisi ekspertiz raporu yanlışsa ne yapılır?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak istiyorsanız, banka öncelikle eve bir eksper gönderek incelemek istiyor. Bu rapora göre kredi tutarı belirleniyor. Peki, Konut kredisi ekspertiz raporu yanlışsa ne yapılır?



Konut kredisi ekspertiz raporu yanlışsa ne yapılır?

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu krediye konut kredisi deniyor. Ancak banka kredi vermeden önce evin özelliklerini incelemek istiyor. 


Bankadan görevlendirilmiş olan eksperler konutu incelemeye alıyor. Yapılan incelemeler sonucunda bankaya bir ekspertiz raporu sunuluyor. Hazırlanan bu raporda gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgilere yer veriliyor.


Eksperler, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediyor. Peki, konut kredisi ekspertiz raporu yanlışsa ne yapılır?


Banka, ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptal edilebiliyor. Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılması gerekiyor. 


Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 


Ekspertiz raporu almak için gerekli evraklar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön