28 / 03 / 2024

Konut kredisi hangi evlere verilir?

Konut kredisi hangi evlere verilir?

Konut kredisi kullanabilmek için hem kişide hemde kredi kullanılacak konutta bazı özellikler aranıyor. Peki, konut kredisi hangi evlere verilir? İşte, konut kredisinde aranan özellikler!



Konut kredisi hangi evlere verilir?

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türüne konut kredisi deniyor. Konut kredisi, bankacılar arasında mortgage kredisi, halk arasında da ev kredisi olarak da biliniyor.


Konut kredisi konutun teminat altına alınması (ipotek) şartıyla veriliyor. Konut kredisi tamamıyla ödendiğinde ipotek (teminat, rehin) kalkıyor.Konut Kredisi vermeden önce banka kredi alacak şahıslarda kredibilite şartları arıyor. 


Konut kredisi genelde alınacak konutun yüzde 80'ine kadar kullandırılıyor: yani alacağınız konutun yüzde 20'sini peşin öderseniz yüzde 80'ine konut kredisi alınabiliyor. Ancak konutun tamamına konut kredisi veren bankalarda bulunuyor.


Konut kredisi kullanabilmek için ilk olarak kredi kullanılmak istenen bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvuru işlemi internet üzerinden de yapılabiliyor. Başvurunun kabul edilmesinden sonra banka kredi kullanılmak istenen eve ekspertiz gönderiyor ve kredi için değer tespiti yapılıyor.


Yapılan tespit sonucunda eve ne kadar konut kredisi verileceği belirleniyor. Ancak, bazı evlere konut kredisi verilmiyor. Peki, konut kredisi hangi evlere verilir?


Mortgage kredisi kat mülkiyeti tapusu bulunan konutlara veriliyor. Mortgage inşaattan olan konutlar için de kullanılabiliyor. Ancak, kat irtifak tapusunun olması gerekiyor. 



Ev kredisi dosya masrafı geri alınabilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön