29 / 03 / 2024

Konut kredisini erken kapatırsam ne kadar öderim?

Konut kredisini erken kapatırsam ne kadar öderim?

Konut kredisi erken ödeme esasları, 28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yer alıyor. Peki, konut kredisini erken kapatırsam ne kadar öderim diyorsanız işte yanıtı...



Konut kredisini erken kapatırsam ne kadar öderim?

Konut kredisi erken ödeme esasları, 28 Kasım 2013 tarihinde 28835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yer alıyor.


Kanuna gereğince önümüzdeki günlerde bir yönetmelik yayımlanması bekleniyor. Yönetmeliğe göre vatandaşa hem tüketici hem de konut kredi borcunu erken ödemesi halinde faiz ve diğer maliyet unsurlarında indirim yapılacak. 


Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmeyecek. 


Konut kredisini erken kapatma indirim ve faizleri Tüketici Kanunu maddeleri ise şu şekilde:


Erken ödeme

Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.



Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön