29 / 03 / 2024

Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?

Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?

Konut sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kimseler, bankaların kredi olanaklarından faydalanabiliyor. Peki, kullanılan konut kredisi erkenden kapatılabilir mi? Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?



Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?

Konut sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kimseler, bankaların kredi olanaklarından faydalanabiliyor. Böylece, uzun vadede düşük faiz oranları ile ev sahibi olunabiliyor.


Kredi kullanım sürecinde tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşmeler, konut finansmanı sözleşmesi olarak tanımlanıyor.


Bu sözleşmede tarafların hak ve sorumluluklarına yer veriliyor. Peki, konut kredisi erkenden kapatılabilir mi? Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur? 


Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketici Hakları Kanunu gereğince, tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. 


Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor.


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Konut kredisi yapılandırma masrafı yasal mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön