26 / 04 / 2024

Konut kredisi erken ödeme cezası 2015 ne kadar?

 Konut kredisi erken ödeme cezası 2015 ne kadar?

Bankalar, konut kredisi erken ödeme işlemlerinde, tüketicilerden erken kapama cezası talep edebiliyor.Konut kredisi erken ödeme cezası sabit faizli kredilerde uygulanıyor.Peki konut kredisi erken ödeme cezası 2015 ne kadar?



Konut kredisi erken ödeme cezası 2015 ne kadar?

Bankalar tarafından satın alınacak konutun ipotek altına alınmasıyla verilen krediye konut kredisi deniyor. Konut kredisi almak isteyen kişi, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi talep edebiliyor. Konut kredisi başvurularında gereken belgeler nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi, gelir belgesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredisi başvurularında bankalarda yapılan işlemeler karşılığında ''konut kredisi dosya masrafı'' adı altında belirli oranlarda ücret talep ediliyor.


Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, tüketici, vadesi gelmemiş kredi borcunun bir veya birden çok taksitini ödeyebiliyor. 


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek şartıyla, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Konut kredisi erken ödeme cezası 2015 ne kadar?

Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor.

 

Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Konut kredisi erken ödeme hususu ile ilgili alınan Yargıtay Kararına göre, bankalar, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, tüketiciden erken kapama ücreti talep edebiliyor.


Ancak bankanın bu cezayı talep edebilmesi için kredinin sabit faizli konut kredi olması gerekiyor. Aksi halde değişken faizli kredilerde erken kapama ücreti talep edilemiyor. 



Banka dosya masrafı iade dilekçesi!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön