18 / 04 / 2024

Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Taşınmaz mal sahibi olmak için konut kredisi alanlar isterlerse borçlarını birazını yada hepsini vadesi gelmeden kapatırlarsa ceza kesilebiliyor.Konut kredisi erken kapama cezası 2015 ne kadar?



Konut kredisi erken kapama cezası 2015!

Gayrimenkul sahibi olmak isteyenler bankadan konut kredisi alabiliyor.Bazı tüketiciler vadesi gelmemiş kredi borcunun bir yada bir kaçını ödeyebiliyor.


Taşınmaz mal sahibi olmak için konut kredisi alanların ödeme planın uymayıp borcunu erken ödemesi durumunda banka tarafından tüketiciye para cezası kesiliyor.


Yeni Tüketici Hakları Kanununun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle , tüketici vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemeleri için erken kapama ücreti ödeme zorunluluğu kalkmış oluyor.


Yeni Tüketici Hakları Kanununa göre, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi durumunda, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.



Konut kredisini kimler çekebilir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön