26 / 04 / 2024

Mehmet Cengiz kimdir?

Mehmet Cengiz kimdir?

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz kimdir? Mehmet Cengiz, inşaat sektörüne ne zaman atıldı? Mehmet Cengiz, Cengiz İnşaat'ı ne zaman kurdu? İşte Mehmet Cengiz'in biyografisi...



Mehmet Cengiz kimdir?

Mehmet Cengiz, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı. Aslen Rizeli olan Mehmet Cengiz, Cengiz İnşaat'ı 1980 yılında kardeşi Ekrem Cengiz ile birlikte kurdu. Cengiz İnşaat, otoyol, köprü, tünel, enerji, maden, turizm ve baraj alanlarında faaliyet gösteriyor. 


Mehmet Cengiz, Cengiz Holding ile turizm yatırımlarına 1995 yılında başladı. Holdingin turizm yatırımları arasında Le Jardin Resort Hotel, Sungate Port Royal Resort Hotel bulunuyor. 


Cengiz Holding, 2004 yılında da Eti Bakır A.Ş.’yi özelleştirme kapsamında bünyesine kattı. 2005’te de Eti Alüminyum’u bünyesine kattı. Ayrıca, Cengiz Havacılık şirketi de bulunuyor.


Mehmet Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığı ile Akşam Gazetesi, SkyTürk360 ile radyo ve dergileri 60 milyon dolara alacaklarını açıklamış ancak daha sonra bu karardan vazgeçmişlerdi.


Mehmet Cengiz, "Falcon 5X" aldı..

45 milyon dolarlık bedele sahip uçağın Türkiye'deki ilk müşterisi Mehmet Cengiz oldu. Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Falcon 2000 EX'ten sonra şimdi de Falcon 5X sahibi olmak için sipariş verdi.


Cengiz Holding bünyesinde, Cengiz Havacılık'a ait Eurocopter EC155 VIP model bir helikopter ile Falcon 2000 EX  model iş jeti bulunuyor. Şirket, bu araçları hem kendi ihtiyaçlarını karşılama için kullanılıyor hem de ticari taksi hizmeti veriyor.


Falcon 5X 

Askeri uçaklardan edindiği tecrübeyi özel jetlere yansıtan Dassault şirketi'nin Las Vegas'ta yapılan Fuarda dünyaya tanıttığı uçak olan Falcon 5X ; uzun mesafeleri duraksız uçabilme özelliğine sahip. Bedeli ise 45 milyon dolar.


Koltuk kapasitesi 16’ya kadar çıkabilen özel jet, İstanbul-New York arasında duraksız uçabilecek. Falcon 5X, çift motorlu olup; sınıfındaki jetler arasında en geniş kabine sahip. Özellikle uzun menzilde yüksek konfor sunacak Falcon 5X’in kabinin yüksekliği 1 metre 98 santimetre. Eni ise 2 metre 58 santimetre.


Cengiz Holding projeleri:

KARAYOLLARI: Trabzon-Aşkale yolu, Çayeli-Ardeşen-Hopa yolu, Ankara-Pozantı otoyolu, Hopa-Kemalpaşa-Sarp yolu, Akçaabat-Düzköy yolu, Samsun-Bafra-Sinop yolu, Hopa-Kemalpaşa-Sarp yolu, Çamlıhemşin-Ayder yolu, Ljulin otoyolu-Sofya çevreyolu Daskalova kavşağı.


BARAJ: Ilısu Baraj ve HES, Şemkirçay Barajı ve HES, Tahtaköprü-Ceyran Sulama Kanalları, Vayxir Barajı ve Sulama kanalları, Atasu Barajı, Kaleköy Barajı ve HES, Beyhani Barajı ve HES, Menge Barajı, Köprü barajı ve HES.


METRO VE DEMİRYOLU: Ankara-İstanbul Demiryolu hattı YHT 2. Etap, İstanbul metrosu 1. Aşama Taksim-4. Levent Elektromekanik İnşaatı, Ankara-İstanbul Demiryolu hattı YHT 1. Etap, Ankara-Sivas Demiryolu projesi, Yerköy-Yozgat-Sivas arası.


HAVALİMANI: Erbil Uluslararası Havalimanı, İstanbul 3. Havalimanı.


LİMAN: Alanya yat limanı, Hopa limanı, Ereğli limanı, Sungate Port Rolay Hotel Yat Limanı, Giresun limanı.


BİNA ve TESİSLER:  Ankara  iş merkezi binası, Sungate Port RolayResort Hotel, Le JardinResort Hotel, Maslak Plaza, Cengiz Holding yönetim merkezi.


ALTYAPI İŞLERİ: Boru hatları, rehabilitasyon, telekomünikasyon.


ENERJİ SEKTÖRÜ: Samsun 2. Kombine Çevrim Enerji Santralı, Oymapınar HES, Nuh Çimento Hereke Enerji Santralı, Samgaz Doğalgaz Dağıtım, Selçuk Doğalgaz Dağıtım, Eti Alüminyum Kojenerasyon Tesisi, Eti Bakır Murgul HES, Cengiz ithal kömüre dayalı termik santralı, enerji üretim tesisleri


MADEN: Eti Alüminyum (Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor.) Eti Bakır (Tesis 3 açık maden ile yılda 2 milyon 700 bin tonun üzerinde tüvenan bakır cevheri çıkartıyor. İşleyerek yılda 75 bin ton bakır konsantresi üretiyor ve Samsun İzabe tesislerine Konsantre bakır temin ediyor.)


TURİZM: Sungate Turizm ve Bana Turizm. Sungate Port RolayResort Hotel, Le JardinResort Hotel, Maslak Plaza.



Cengiz İnşaat'ın projelerinin toplam bedeli 7 milyar dolar!
Türkiye'nin ilk 7 yıldızlı oteli 450 milyon dolara satılıyor!



Geri Dön