26 / 04 / 2024

Mirasta anlaşmazlık!

Mirasta anlaşmazlık!

Mirasta anlaşmazlık durumunda miras kalan mülk mahkeme kararı ile satışa çıkarılır. Satış süreci sonunda miras kalan mülkten elde edilen gelir mirasçılara yine miras payları oranında mahkeme tarafından paylaştırılır...




Mirasta anlaşmazlık!


Ölen bir kimsenin bıraktığı malvarlığına dair paylaşımlar yasal mirasçıları tarafından yapılıyor. Mirasın mirasçılara intikali vefattan sonra veraset ilamının alınmasıyla gerçekleşiyor. Veraset ilamı ile birlikte miras bırakana ait para, araba ve gayrimenkul gibi varlıklar yasal mirasçıları arasında paylaşılabiliyor. Mirasın paylaşılabilmesi için veraset ve intikal vergisi beyanının yapılıp vergisinin ödenmesi gerekiyor. 


Vergi beyanı yapıldığı zaman ilgili vergi dairesi tapu dairesi, belediye, banka ve trafik gibi kurumlarla yazışarak bir sorunun olup olmadığını araştırıyor. Eğer mal varlığında bir sorun yoksa paylaştırma işlemi yapılabiliyor. Tabi bu paylaşım için mirasta anlaşmazlık gibi bir durumun da yaşanmaması gerekiyor. 


Peki mirasta anlaşmazlık olursa ne olur?


Mirasçıların ne kadar miras alacakları oran olarak belirlenir. Ancak miras paylaşımında anlaşmazlık olursa miras kalan mülk mahkeme kararı ile satışa çıkarılır. Satış süreci sonunda miras kalan mülkten elde edilen gelir mirasçılara yine miras payları oranında mahkeme tarafından paylaştırılır.



Miras paylaşımında annenin hakkı!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Miras hukuku üst soy!
Miras hukukunda zamanaşımı süreleri!
Miras hukuku mirastan men etme!
Miras paylaşımında eşitlik!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön