19 / 04 / 2024

Nazım imar planına itiraz!

Nazım imar planına itiraz!

Nazım imar planına itiraz için nazım imar planının iptali davası nasıl açılır? Davayı açma koşulları nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız detaylı olarak haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Nazım imar planına itiraz!


Nazım imar planı, imar planları dahilinde bir konu olduğu için nazım imar planına itiraz konusunu da genel olarak imar planlarına karşı itiraz olara ele alalım. Öncelikle imar planı nedir onu açıklayalım. mar plânı, kapsadığı alanın, ülke plânına, bölge plânına ve varsa çevre düzeni plânına uygun biçimde beldenin de verilerini dikkate alarak sağlıklı, bilimsel doğrulara uygun ve içinde yaşayacak insanları mutlu edecek şekilde düzenlenen ve şehrin gelişmesine yön veren plânlardır. 


Nazım imar planı ve uygulamalı imar planı olarak iki aşamada düzenlenen imar planları; üfusu 10.000’i aşan belediyeler ile nüfusu daha az olduğu halde il merkezi olan veya gelecekte imar işleri bakımından plana gereksinimi bulunduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca saptanan belediyelerin “ imar yasası” uyarınca yaptırmakla yükümlü oldukları fiziksel planlardır.



İmar planlarının iptali için açılan dava süreci nasıl işliyor?



İmar planlarına karşı dava açma sürelerine genel bir bakış yaptığımızda aşağıda belirtilen şekillerde iptal davası açmak mümkün.


- Öncelikle askı süresi tamamlanmadan imar planlarına karşı iptal davası açılması mümkün olmuyor. İmar planları, askı süresi tamamlanmadığı sürece henüz kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem niteliğine dönüşmüyor. İmar planlarının askıya çıkarılmadan uygulamaya konulması söz konusu olur ise tek tek uygulama işlemlerine karşı süresi içinde iptal davası açılması gerekiyor.


- Askı süresi içinde imar planına itiraz edilip, son ilan gününden itibaren 60 gün içinde cevap verilmezse itiraz reddedilmiş sayılıyor. Bu şekilde reddedilmiş sayıldıktan sonra da 60 gün içinde de dava açılıyor.


- Eğer askıda iken yapılan itiraza ret cevabı gelmiş yani son ilan gününden itibaren 60 gün içinde bir ret cevabı gelmişse ise bu tarihten itibaren (ret kararının tebliği tarihinden itibaren) 60 gün içinde dava açılabiliyor.


- İmar planına askıda iken itiraz edilmemişse askı süresinin bitim tarihinden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılabiliyor


- İmar planına yukarıda belirtilen sürelerde dava açılmaması halinde imar planının uygulama işlemleri olan inşaat ruhsatı, imar durumu, parselasyon, terk, izaleyi şüyu, kamulaştırma gibi uygulayıcı işlemlere süresi içinde dava açılırken dayanak olan imar planına (üst planlar dahil) karşı da iptal davası açılabilyor..


Bu sayılanların dışında “imar planının yeni öğrenilmiş olduğundan bahisle” imar planına karşı açılan iptal davaları süre aşımı yönünden reddediliyor.


Nazım imar planının tanımı!

Nazım imar planı ölçeği!

Nazım imar planı raporu!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön