19 / 04 / 2024

Ölünceye kadar bakma şartı ile bırakılan miras sözleşmesi geçerlidir!

Ölünceye kadar bakma şartı ile bırakılan miras sözleşmesi geçerlidir!

Tamer Heper, bir okuyucusunun dedesinin kendisine bakma şartı ile miras bıraktığı sözleşmesi hakkında açıklama yaptı. Heper, bu tür sözleşmelerin geçerli olduğunu dile getirdi



Dedem bana ölünceye kadar bakma şartı ile arsa bıraktı. Dedem altı ay önce öldü. Dedemin iki oğlu vardı biri babam, diğeri amcam, amcam babasına hiç bakmadı. Dedemin bir de 15 metrekare bir yeri daha var. Tapu bozulur mu • E.S.

Ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yasal ve geçerli sözleşmelerdir. Bu sözleşmeyi yapan taraflardan bakıma muhtaç olan kişi ya sözleşme yapıldığında gayrimenkulü bakmakla borçlu olana devreder veya ölümünden sonra devrini öngörür. Sizinki bunlardan ikinci ise vadedilen gayrimenkule sahip olmanız için bir engel olmaması lazım. Sözleşmeyi siz dedenizle yaptığınıza göre amcanızın bakım konusunu niye gündeme getirdiğinizi anlamadım. Amcanızın bu işle ilgisi olsa olsa sizin aleyhinize dava açması halinde söz konusu olur. Bahsettiğiniz 15 metrekarelik yer ne işe yarar bilemiyorum. 'Acaba yazım hatası mı diye de düşünmedim değil. Ancak ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde sadece sözleşme konusu gayrimenkul bakımı üstlenene geçer, diğer malvarlığı bu sözleşmenin dışında kalır. Aleyhinize amcanız tarafından açılmış bir dava yoksa bir probleminiz de yok, size vaat edilen gayrimenkule sahip olabilirsiniz.

İptale kadar geçerli
36 haneli bir sitede kat malikiyim. 2011  yılında yapılan toplantıda alınan kararları uygulamak istemeyen kat malikleri 2012  başında yeniden toplantı istemiş, ben ise alınan kararlara uymayacağımı bildirir bir meşruat yazarak imzaladım. Ödeme yapmazsam ne olur • V.G.

Bir sitede kat malikleri kurulunun yaptığı toplantıda alman kararlar uygulanır, uygulanmak zorundadır. Bu toplantıda alman kararlara "ben uymayacağım" diyerek ayrı kalmak mümkün değildir. Dolayısı ile 2011 yılında alman kararlara uymayacağını söyleyen komşularınızın bu görüşü geçerli değildir. Zira kat malikleri kurulunda alınan kararlar, dava konusu yapılacak ve şayet mahkemece iptal edilecek ise, iptal tarihine kadar geçerlidir. Ancak bazı kararlar var ki bunlar "yok" hükmündedir. Bunlara uyulmayabilinir. Şimdi sizin ikinci bir toplantınız yapılmış. Bu toplantıda alman kararların bazısı eski kararları değiştirmekle uygulanabilir, bazısı uygulanmaz. Ancak bunun için alınan kararların bilinmesi lazım. Özellikle yeni kararların geriye dönük olmaması gerekir. Benim tavsiyem eski kararlar ile yeni kararların yorumunu yapmak üzere bir meslektaşıma başvurmanızdır.

Tamer Heper/Posta

 


Geri Dön