28 / 03 / 2024

Sitelerde aidat nasıl düşürülür?

Sitelerde aidat nasıl düşürülür?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için '' sitelerde aidatı düşürmek '' konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Konut sitelerinde işletme projesi adı  giderler hesaplanır ve aidat-avans adı altında da maliklerden yönetim planında belirtilen esaslara göre toplanan paralarla bu giderler karşılanır.


Sitelerde giderlerin temel üç kalemi vardır: Enerji, personel, malzeme. Tüm hizmetler bu üçlünün birleşimi ile üretilir. Aidatlar da giderlere göre hesaplandığından, aidatları düşürmenin  temel yöntemi, bu girdilerin maliyetlerini aşağı çekmektir.


Hizmet sayı ve kalitesinden ödün vermeden, giderlerin ( gider maliyetlerinin) düşürülmesi ancak yönetim becerisi ile olur. Yönetim becerisi, saha tecrübesi ve akademik  olarak konuya hakimiyetle mümkün olacaktır.


İmalatçı firma, müteahhit binaları yapmış, vaziyet planını hayata geçirmişse, bundan sonrası giderleri azaltmaktan ziyade, gider maliyetlerini azaltmaktır. Giderler ayni, maliyetler naktidir, bir birleriyle ilgilidir ama birbirinin aynı değildir.


Bazı site yönetimleri, hizmetleri taşere etmektedir. Eğer bir hizmet planınız yoksa, hizmetleri taşere etmek, o hizmetin giderlerini % 30’a yakın artırmak demektir. Çünkü taşere edilmekle, aynı hizmet %10 firma gideri-karı ve %18 KDV vergisi ekleyerek maliyetlenmiş olunur.Örneğin, güvenlik hizmeti bir giderdir, ancak o  hizmeti planlayarak edinme maliyeti düşürülebilir.


Taşere edilen yönetim değildir, irade değildir; taşere edilen hizmettir. Site hizmetlerini taşere etmekten ziyade, giderleri düşürecek yönetim becerisi üzerinde çalışmak, giderleri kademeli olarak %20, %30,%40 olarak ayni üzerinden çalışarak nakitte indirimi yakalamak mümkündür.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


2 maddede düşük aidatlı site imalatı!



Geri Dön