19 / 04 / 2024

Aidat nasıl belirlenir?

Aidat nasıl belirlenir?

Konut sitelerinde ve apartmanlarda kat maliklerinin, ana gayrimenkulün giderlerine katılmaları gerekiyor. Bu katılım aidat ödemeleri ile sağlanıyor. Peki söz konusu aidat nasıl belirlenir? İşte yanıtı...



Aidat nasıl belirlenir?


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartman ve konut sitelerindeki tüm kat maliklerinin anagayrimenkul ile ilgili yapılan harcamalara eşit oranda katılmaları gerekiyor. 


Söz konusu aidat ödemeleri ile ilgili kanun esaslarına göre, kat maliki anagayrimenkul ile ilgili katılması gereken hususlar: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avans; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderler; ortak tesislerin işletme giderleri; giderler için toplanacak avans.


Peki apartman aidatı nasıl belirlenir? Site aidatı nasıl belirlenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Apartman ve site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılır. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünür. Böylece kat maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenir.


Söz konusu aidat borcunu ödemeyenler için cezai yaptırımlar söz konusu. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.



Aidat neye göre hesaplanır?
Boş daireye aidat verilir mi?



Geri Dön