19 / 04 / 2024

Taban alanı formülü!

Taban alanı formülü!

Bir arsanızın olduğunu ve buraya bir bina inşa etmek istediğinizi farz edelim. Binanın kaç katlı olacağı, arsada nasıl ve nereye konumlandırılacağı, alanının ne olacağı taban alanı formülü ile hesaplanıyor...



Taban alanı formülü!

Taban oturum alanı; Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak ifade ediliyor. Taban alanı hesaplamalarında TAKS değeri ile arsa alanı kullanılıyor.


Taban alanı kapsamında hangi alanların dahil edildiği hangi alanların dahil edilmediği hususu Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte 14. maddede yer alıyor.


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır.

 

Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.


Taban alanı hesaplama formülü

TAKS'ın aldığı değer 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösteriyor. 


Arsaların hangi TAKS değerine sahip olduğu belediyeler tarafından belirleniyor. Taban alanı hesaplama formülü nde belirlenen TAKS değeri ile, arsa alanı çarpılıyor. 


İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS değeri belli bir aralık içerisinde verilmişse, Taban oranının küçük olanının seçilmesi halinde kat sayısı artarken; taban alanının büyük olanının seçilmesi halinde ise kat sayısı azalıyor.


Taban alanı formülü:

TAKS değeri çarpı arsa alanı 

(TAKS x Arsa Alanı= Taban Oturum Alanı)


Örnek taban alanı hesaplama:

TAKS değeri: 0,50

Arsa alanı: 1.500 metrekare

Taban oturum alanı: 1.500 x 0.50 = 750 metrekare



İmar kanunu taks hesabı!
TAKS hesabına dahil alanlar!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön