29 / 03 / 2024

Taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası dilekçesi!

Taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası dilekçesi!

Taşkın inşaat nedeniyle, bir dilekçeyle tapu tescil davası açılarak, kişi inşaatın taştığı taşınmazın o kısmının adına tescil edilmesini isteyebiliyor. İşte taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası dilekçesi...



Taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası dilekçesi!

Komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmeti ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere yapılan inşaatlara, taşkın inşaat deniyor.


Kendi arazisi üzerinde bina inşaatı yapmakta iken, kasıtlı olmamak üzere farkında olmadan komşu arsanın da bir kısmını kullanan kimseler, taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası açarak, inşaatın taştığı taşınmazına ait parçanın uygun bedel karşılığında kendi adına tescil edilmesini talep edebiliyor.


Taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor.


Taşkın inşaat nedeniyle tapu tescil davası dilekçesi


.........  MAHKEMESİNE


DAVACI      :

VEKİLİ      :

DAVALI      :

KONU        : Tapu tescil İstemi.



AÇIKLAMALAR   :


1-) Müvekkilim , tapunun ... Ada, ... Parsel numarasında kayıtlı taşınmazın malikidir. Davalı da, davacının arsasına bitişik taşınmazın sahibidir.                                       

2-) Müvekkilim, kendi arazisi üzerinde bina inşaatı yapmakta iken, kasıtlı olmamak üzere farkında olmadan davalının arsasının da bir kısmını kullanmıştır. Bu husus inşaat bittikten sonra davalının itiraz ederek, fen ehline sınır tespiti yaptırması üzerine ortaya çıkmıştır.


3-)  Taraflara ait taşınmazlar arasında yıllardan bu yana sabit sınır olmadığından müvekkilim istemeden de olsa komşu parsele tecavüzde bulunmuştur. Ancak binanın değeri, tecavüz edilen kısmın değerinden çok fazladır. İnşaatın yıktırılması hakkaniyete uygun düşmeyeceği gibi, tecavüz edilen kısmın terkin edilmesi de davalının taşınmazını kullanmasına engel teşkil etmeyecek mahiyettedir.


4-) Bunun için inşaatın tecavüz eden kısmının kurulu bulunduğu davalı taşınmazına ait parçanın uygun bedel karşılığında mülkiyetinin müvekkilime verilmesini talep ediyoruz.


                                          


HUKUKİ NEDENLER                    : 4721 S. K. m. 725 ve ilgili mevzuat.



HUKUKİ DELİLLER                      : Tapu kaydı, keşif, bilirkişi incelemesi,   tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM                         : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, davalıya ait taşınmazın, üzerinde inşaat kurulu kısmının mülkiyetinin müvekkilime verilmesine ve bu hususun tapuya tesciline, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…



Davacı Vekili

Av.


Taşkın inşaat nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön