29 / 03 / 2024

TAV Yunanistan'daki havalimanları ile ilgileniyor!

TAV Yunanistan'daki havalimanları ile ilgileniyor!

TÜGİAD' ın düzenlediği Ege'de Ekonomi Günleri toplantısına konuşmacı olarak katılan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Yunanistan' daki havalimanlarını da işletmenin kendilerine gurur vereceğini belirtti...




TÜGİAD'ın düzenlediği Ege'de Ekonomi Günleri toplantısına konuşmacı olarak katılan Akfen ve TAV Yönetim Kurulları Başkanı Hamdi Akın, toplantının soru-cevap bölümünde, Yunanistan'da hava limanı işletmek konusu ile ilgilenip ilgilenmedikleri sorusu ile karşılaştı. TAV'ın tek işinin hava limanı inşa etmek ve işletmek olduğunu, dolayısıyla dünyadaki bütün havalimanları ile ilgilendiğini belirten Akın, Türkiye'nin yakınında bir ülkede hava limanı ile daha yakından ilgileneceklerini belirterek, soruyu şöyle yanıtladı: "Yunanistan'da hava limanı işletmek bize gurur verir. Yunan dostlarımız bizden bir banka aldılar ve çok başarılı işletiyorlar. Bize de Yunanistan'da bir hava limanı işletmek yakışır." 


Akın, TAV'ın Türkiye ve yurtdışında toplam 12 hava limanı işlettiğini, İzmir'de Adnan Menderes Hava Limanı İç Hatlar Terminali'nin inşaatının hızla sürdüğünü ve ocak ayında teslim edeceklerini, mart ayında da terminalin işletmeye açılmasının planlandığını açıkladı. Yeni inşaat alanı ile birlikte  İzmir  Adnan Menderes Havalimanı'nın otopark alanı ile birlikte 480 bin metrekarelik inşa sahasına sahip olacağını belirten Akın, " İstanbul Atatürk Havalimanı'nın büyüklüğü 540 bin metrekare. Büyüklük açısından çok büyük fark yok, ama İstanbul'da yılda 46 milyon yolcu ağırlarken, İzmir'de 8-10 milyon yolcu ağırlanacak. Bundan sonra İzmir 50 yıl terminal binası konuşmaz" dedi.  


İzmir'in yeni terminali çevreciliği ile ödül aldı


Hamdi Akın, İzmir'deki terminalin çevre normları açısından da önemli bir yapıya sahip olduğunu, terminalin çevreci yapısı ile ciddi ödüller aldığını belirterek, " Güneş panelleri ile enerjisini üretebiliyor. Bunun yanında eski terminal binasının yıkımından çıkan malzemenin yüzde 95'i yeniden kullanıldı. TAV'in insan kaynakları böyle inovatif fikirleri ile alınmış ödüllerimiz var" diye konuştu. 


Antalya Gazipaşa Havalimanı'nda büyük uçakların inişi ile ilgili izni yeni aldıklarını, bu limanın 5-6 yıl içerisinde çok işlek hale geleceğini vurgulayan Akın, şunları söyledi: " Buraya 25 milyon Euro'nun üzerinde yatırım yaptık. Çok zorluklar çektik. Daha yeni Boing 737'lerin iniş izni yeni alındı. Bu sene 500 yolcu aldık. Seneye daha fazla olacak. 5-6 yıl içinde burasının çok işlek bir havalimanı olacağının müjdesini verebilirim. Bu liman Anamur ve Alanya için çok önemli." 


TUGİAD üyelerine, iş yaşamından kesitler anlatan Hamdi Akın, döviz kurundaki oynaklığın istenen bir durum olmadığını, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yılsonu için doların 1.92 TL olacağı öngörüsüne katıldığını belirterek, "Başkan risk aldı ve elini taşın altına koydu ve bu lafı etti.  Ben buna inanıyorum. Kuru kimse Merkez Bankası Başkanı'ndan iyi bilemez. Kur farkı bizi çok rahatsız ediyor" dedi. 


Dünya


Geri Dön