28 / 03 / 2024

Veraset işlemleri!

Veraset işlemleri!

Vefat halinde mirasçıların yapması gereken bazı işlemlerden öncelikli olanı mahkemeye başvurup veraset ilamı çıkartmak oluyor. Veraset işlemlerini takiben yapılacaklar arasında vefat eden kişinin mirasının pay edilmesi gibi işlemler yapılıyor...




Veraset işlemleri!


Bir kimsenin vefatı halinde mirasçıların yapması gereken bazı işlemler bulunuyor. Bunlardan ilki veraset işlemi için alınması gereken veraset ilamı belgesidir. Veraset ilamı için mahkeme veya notere gidilerek kişinin vefat belgesi ile birlikte mirasçıların başvuruda bulunması gerekiyor. Alınan veraset ilamında kişinin miras bıraktığı bütün unsurlar yer alır ve eş çocuk ve onun dışında mirasçı olanların payları belirtilir.


Veraset işlemleri için alınan veraset ilamı ile mirasla ilgili işlemlere başlanır. Tabi şunu da belirtmek gerekir: Vefat eden kişi çok yüksek bir borçla vefat ettiyse mirasçıları medeni kanuna göre 3 ay içinde mirası red edebiliyorlar. Böylece miras reddedildiği için borçlarla ilgili olarak ödeme yükümlülüğü kalmıyor.


Veraset işlemlerinin devamında veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Bunun için beyanname verme süresi; vefat Türkiye'de ise 4 ay içinde, vefat Türkiye'de mirasçılar yurtdışında ise 6 ay içinde, vefat yurtdışında mirasçılar Türkiye'de ise 6 ay içinde, vefat yurtdışında mirasçılar da yurtdışında ise 4 ay içinde veya vefat yurtdışında mirasçılarda başka bir yabancı ülkede ise 6 ay içinde vermek gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi ile ilgili işlemleri vergi daireleri yapıyor. Veraset ve intikal vergisi 3 yılda 6 taksit halinde mayıs ve kasım aylarında ödenebiliyor. 



Veraset ve intikal vergisi beyanname süresi!
Veraset ve intikal vergisi mükellefi kimdir?
Veraset ve intikal vergisi muafiyeti!
Veraset ve intikal vergisi kalktı mı?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön