25 / 04 / 2024

1 milyon metrekarelik dikey tarım fabrikası kurulacak!

1 milyon metrekarelik dikey tarım fabrikası kurulacak!

Pimtaş'ın kuruluşlarından HGT Tarım, artan taze ve organik gıda talebini karşılamak için 1 milyon metrekarelik dikey tarım fabrikası kuruyor. PİMARGE ve Gebze Teknik Üniversitesi ile ortak sürdürülen dikey tarım projesinde çalışmalara start verildi.



Artan şehirleşme ve sanayileşmeyle beraber, yaşanan iklim değişiklikleri ve tarım arazilerinin yeteri kadar sulanamaması sebebiyle insanların taze gıda talebini karşılamak her geçen yıl daha da zorlaşıyor.

Dünya'da yer alan habere göre; bir yandan yaşanan bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik sürdürülen çalışmalara katkı sağlamak, bir yandan da insanların artan taze gıdaya ulaşma talebini yanıtlamak için Pimtaş'ın kuruluşu HGT Tarım, 1 milyon metrekarelik dikey tarım fabrikası kuruyor. PİMARGE ve Gebze Teknik Üniversitesi ortaklığında kurulacak dikey tarım fabrikası için gerekli çalışmalara start verildi.

1 milyon metrekare alanda yapılacak dikey tarım farbikası ile ilgili bilgi paylaşan Pimtaş Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz, dikey tarım uygulamasının başlıca geleneksel metotlardan farklı olarak topraksız tarım yapabilmenin bir yöntemi olduğunu belirtti.

1 milyon metrekarelik dikey tarım fabrikası kurulacak!

Hiçbir toprak kullanılmadan tamamen su ile tarım yapılabildiğine dikkat çeken Tahmaz, "Dikey tarım sistemi sayesinde tarım arazisine ihtiyaç duyulmuyor. Suyun ise devir daim sistemiyle sürekli kullanılması sağlanıyor. Daha az su kullanımı ile daha çok verim elde etmemizi sağlıyor. Yetineceğimiz mineral ihtiyaçlarını suda karşılayan ürünler, hiçbir gübreleme ilacı kullanılmadan, özel LED ile ışıklandırılarak verimli hale getirilecek. Yaptığımız son çalışmalarımızda bir marul toprakta 60 günde 1 mahsul verirken, akıllı tarım sistemiyle bu süre 15 günde 1’e iniyor. Sürekli çalışan, özel yazılımlı otomasyonlarla kontrol edilen ürünler yüzde 100 organik olmaları dışında uygun fiyata taze ürün almak isteyen müşteriler için vazgeçilmez oluyor" diye konuştu. 

"Projemiz ekonomiyi canlandıracak"

"Geleneksel çiftçiliğin ekilebilir arazi gereksinimleri, gelecek nesiller için sürdürülebilir kalamayacak kadar büyük ve istilacıdır" diyen Şamil Tahmaz, ekilebilir arazinin 2050'de 1970'e göre yaklaşık yüzde 66 oranında düşmesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Dikey tarımda geleneksel yöntemlere göre dönüm başına 10 katından fazla verim elde edildiğini belirten Tahmaz, tropikal olmayan alanlarda yıl boyunca mahsul elde edildiğini kaydetti. 

1 milyon metrekarelik dikey tarım fabrikası kurulacak!

Sistemde kullanılacak olan tüm ürünlerin tamamen geri dönüşümlü olduğuna vurgu yapan Şamil Tahmaz, "Dikey tarımla çevre sorunları tarım endüstrisi için daha az tehlikeli hale geliyor. Çiftçiler böcek ilacı gibi kimyasallar kullanmıyor. Bu nedenle tüm süreç çevre dostu çalışır. Dikey tarımın sürdürülebilir çevre üzerinde önemli bir rolü var. Ayrıca zirai bilgiye ihtiyaç duyulmadan taze ve sağlıklı ürünler yetiştirmesine ve 365 gün üretim yapılmasına imkan sağlıyor. Yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla hayata geçireceğimiz dikey tarım fabrikası sayesinde bir yandan ülkemizin doğal kaynaklarını korurken diğer yandan insanların en çok ihtiyaç duyduğu gıda ürünlerine istedikleri zaman ulaşabilmelerine katkı sunacağız" şeklinde konuştu.

Geleceğin umudu: dikey tarımlaşma!

Şehir çiftlikleri geliyor!


Geri Dön