18 / 04 / 2024

İstanbul'da 1 yılda 73 imar planı değişikliği yapıldı!

İstanbul'da 1 yılda 73 imar planı değişikliği yapıldı!

Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçildikten sonra şehirde 73 imar planı değişikliği yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bunların 11'ini son yedi iş gününde yaptı. Üsküdar'da 256 metrekarelik arsa için bile plan tadilatı yapan bakanlığın adımları dikkat çekiyor.



Ekrem İmamoğlu’nun göreve başlamasından bu yana geçen bir yıllık sürede İstanbul’da 73 imar plan değişikliği yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son yedi iş gününde 11 dosyayı onayladı ve askıya çıkardı.

Bakanlığın normal şartlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu ve sonrasında İBB Meclisi'ne gelip tartışılıp oylanması gereken plan değişikliklerinde iki dikkat çeken dosya vardı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; bunlardan ilki Avrupa Yakasında 334 milyon 740 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Kanal İstanbul’un çevresinde kurulacak Yenişehir için gerçekleştirildi. Diğeri ise Üsküdar’da sadece 256 metrekarelik bir arsaydı.

Türkiye Kovid-19 ve ekonomik sıkıntılarla mücadele ederken, Ankara’nın İstanbul’daki yerel yönetimi, şehrin planlamasına ilişkin tüm sürecin dışında tutup, şehirdeki en küçük parsellere bile müdahale etmesi dikkatleri çekti. 

AMAÇ İBB’NİN DAVASINI BOŞA DÜŞÜRMEK Mİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Aralık 2019 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009'da hazırladığı 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Kanal İstanbul ve Yenişehir projesinin işlenmesi için değişiklik yaptı. 

Süreç boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimlerinin görüşünün alınmaması üzerine İBB 27 Ocak 2020 günü plana itirazda bulundu. İtirazı reddedilen İBB, değişikliğin yürürlüğe alınması durumunda telafisi mümkün olmayan zararların doğacağı sebebiyle, plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. 

KÜÇÜK KALEM HAREKETLERİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçen cuma günü bir kez daha değişikliğe gidildiğini açıklayarak yeni planı askıya çıkardı. Geçmiş yıllarda da bakanlık, imar plan değişikliklerine açılan davalar devam ederken, planların özünü değiştirmeden küçük kalem hareketleriyle yeni planlar hazırlayarak, açılan davaları boşa düşürmüştü. Dava sonucunda planlar iptal olsa bile planda öngörülen değişikliklerle yapılaşma bitirilmişti. 

TESCİL KÜLTÜR VARLIĞI BAŞKA YERE

Şahıs mülkiyetinde olan ve Büyük-Küçük Çamlıca Doğal ve Kent SİT Alanı Plan Bölgesi’nde bulunan arazide daha önceden 19. yüzyıldan kalma tescilli kültür varlığı bir ev yer alıyordu. Yıkılan evin yeniden inşası için İstanbul 6 Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alındı.

Fakat bir zamanlar evin bulunduğu yerden artık yol geçtiği için 38 metrekare taban oturumlu evin aynı yerde inşası mümkün görülmüyordu. Bunun üzerine Üsküdar Belediyesi, evin arsa içinde bir başka alana kaydırılması için plan değişikliği yaptı. Plan teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Bakanlık makamı tarafından onay verilen plan önceki gün askıya çıkarıldı. İmar planı bir ay süreyle askıda kaldıktan ve yapılan itirazların değerlendirilmesinden sonra hayata geçirilecek. 

SON BİR YILDA DİKKAT ÇEKEN İSTANBUL KARARLARI

‘TURİZM’ YERİNE ‘OFİS’ FONKSİYONU!

1- Bakırköy'deki eski Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi'nin yerine yapılacak projenin planları mahkeme tarafından iptal edilince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ağustos 2019'de yeni plan hazırlayarak ‘turizm’ fonksiyonu iptal edip yerine ‘ofis’ fonksiyonu getirdi.

ASKERİ ALANDA PLAN DEĞİŞİKLİĞİ

2- Bakanlık Eylül 2019’da İstanbul Arnavutköy'deki 1.6 milyon metrekarelik askeri alanda plan değişikliği yaparak sanayi tesisi, belediye hizmet alanı, hastane, TIR parkı, otel yapılaşmasının önünü açtı.

45 KATLI GÖKDELEN

3- Hattat Grubu’nun 16 yıl önce tanıttığı ve İBB’den defalarca dönen, imara aykırılıkları sebebiyle mahkeme kararlarıyla durdurma kararı verilen Maslak'taki projesi için bakanlık Kasım 2019'da plan hazırladı. 45 katlı gökdelen yapımının önü açıldı.

ORANLAR DEĞİŞTİRİLMEDEN YENİ PLAN

4- Çekmeköy'deki 187 bin metrekarelik askeri araziyi 2017'de imara açan bakanlık, kararın mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine bir kez daha devreye alındı. Aralık 2019'da planlar fonksiyon ve yapılaşma oranları değiştirilmeden yeni plan hazırlandı.

ERDOĞAN’IN SINIF ARKADAŞI

5- Mart 2020'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sınıf arkadaşı olan Mesut Toprak'ın Etiler'deki lüks projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arazinin imar planını değiştirdi. Konut alanına ticari ünitelerin yapılmasının önü açılırken, bina yükseklik sınırı da artırıldı. Fakat, bir kaç gün sonra plan değişikliği iptal edildi.

ARAZİNİN SAHİBİ ÇİLLER’İN OĞLU ÇIKTI

6- Sarıyer Kilyos'da SİT alanında bulunan 30 bin metrekarelik arazinin imarını Mayıs 2020'de değiştiren bakanlık inşaat hakkını 5 kat yükseltti. Arazinin sahibi şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında eski Başbakan Tansu Çiller'in oğlu Berk'in olduğu öğrenildi.

7- İstanbul Ataşehir'deki İller Bankası arazisine 20 katlı evler yapılmasının önünü açan plan değişikliğine İBB'nin açtığı dava sonucu iptal kararı verildi. Bakanlık Haziran 2020'de yeni plan hazırladı ve yükseklik 9 kata indi. 

‘PARSEL’ DEĞİL ‘ADA’ BAZLI

8- İstanbul'un Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde yer alan Şahintepe Mahallesi'ndeki 225 bin metrekarelik alan için hazırlanan parselasyon planlarına mahkeme iptal kararı verdi. Her fırsatta ‘parsel’ değil ‘ada’ bazlı kentsel dönüşümü dile getiren bakanlık, müstakil parsel oluşumuna imkan tanıyan plan değişikliğini Haziran 2020'de onayladı ve askıya çıkardı. 

Kanal İstanbul’a adım adım!


Geri Dön