24 / 04 / 2024

100 Günlük Eylem Planı'nda inşaata hak ettiği önem verildi!

100 Günlük Eylem Planı'nda inşaata hak ettiği önem verildi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin 100 günlük icraat programını açıkladı. 100 günde 46 milyar TL bütçeyle 400 proje hayata geçirilecek. Bu projeler yeni dönemin ateşleyici gücü olacak... 



CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin 100 günlük yol haritasını açıkladı. 100 günde ve yaklaşık 46 milyar TL’lik bütçeyle hayata geçirilecek 400 projenin, adeta yeni dönemin ateşleyici gücü olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeler hazırlanırken ilave kaynak ihtiyacı doğmamasına ve mevcut bütçe imkanlarıyla hayata geçirilmesine özen gösterildiğini vurguladı. Savunma sanayi projelerine özel önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, 400 projeden 48’ini savunma sanayi projelerinin oluşturduğuna işaret etti. 100 günlük programa göre Kanal İstanbul Projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmaları tamamlanacak. Kanal İstanbul Projesi’yle iki butik şehir kurulacak. Kanal İstanbul Etüt Proje işi tamamlanıp, yapım ihale ilanına çıkılacak. Bu ay sonunda ekonominin yol haritasını içeren Orta Vadeli Program (OVP) tamamlanarak ilan edilecek. Kamu kurumlarının mali kaynaklarının yönetimi tek elde toplanarak, uzun vadede yıllık 3-4 milyar TL gelir elde edilecek. Dış borçlanmada Çin piyasasına açılım yapılacak, Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak, Emlak Bankası tekrar faaliyete geçecek.

BİNİN ÜZERİNDE PROJE TAMAMLANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde açıkladığı icraat programında ulaşımdan enerjiye, dış ticaretten şehirciliğe, eğitimden sağlığa, tarımdan teknolojiye birçok başlıktaki hedefler yer aldı. Programda bütçe ve kamu mâliyesiyle ilgili atılacak adımlara da yer verildi, tik 100 günde tamamlanacak proje sayışının binin üzerinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projelerden daha önemli ve öncelikli gördükleri 400’üne programda yer verdiklerinin altını çizdi. Para Dergisi’nin geçen hafta kapak haber olarak verdiği öncelikli yatırımların çoğu, ilk 100 günlük icraat programında yer aldı.

Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük İcraat Programı’na göre ilk 100 günde Cumhurbaşkanlığı’nın yapması gereken eylemler 11 başlıkta toplandı. Programa göre ilga edilen Kanunların Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile düzenlenmesi tamamlanacak. Yeni kurulan başkanlıklar, ofisler ve politika kurulları işler hale getirilecek. Cumhurbaşkanlığı yeni teşkilat yapısı faaliyete geçirilecek. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlara ilişkin atamalar da tamamlanacak. Geçiş sürecine ilişkin kritik ikincil düzenlemeler çıkartılacak. E-devlet çalışmalarının yeni sisteme göre başlatılması için tüm kurumların yapısal dönüşümü tamamlanacak. Hükümet icraatlarının, stratejik planlar çerçevesinde 81 il bazında ayrı ayrı takip ve izlemesinin yapılması için sistem kurulacak.

KANAL İSTANBUL ŞART

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 100 günde 39 eylemi hayata geçirecek. Bakanlık, Kanal İstanbul Projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmalarını tamamlayacak. Çevre düzeni planlan ve imar planları onaya sunulacak. Kanal İstanbul Projesi’yle iki butik şehir kurulacak. İstanbul’un Kanal İstanbul Projesi’ne hasret olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bir Süveyş, Panama Kanalı olacak da niçin bir Kanal İstanbul olmasın. Mimarlarımız çalışmalarını son safhaya getiriyorlar. En kısa zamanda yap-işlet-devret veya kamu-özel ortaklığı ile bu projeyi hayata geçireceğiz. Bunun durdurulması diye bir şey yok. Biz bunu olmazsa olmaz görüyoruz ve yapacağız” dedi.

Bu arada not etmekte fayda var; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise 100 günde Kanal İstanbul Etüt Proje işini tamamlayıp ihale ilanına çıkacak.

Çevre Bakanlığının eylemleri arasında 100 günde 4 bin 179 adet yapım işi tamamlanması, 73 adet yapım işinin ihalesine çıkılması, yerel yönetimlerin altyapısının güçlendirilmesi de yer alıyor. Kamu konutları ve 20 ilde kamu kurumlarına tahsisli olup atıl durumda bulunan Hazine taşınmazları ekonomiye kazandırılacak. 40 bin konut, işyeri ve hizmet binası tamamlanacak, şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerden ihtiyaç sahibi 526 aileye 60 milyon TL faizsiz konut kredisi kullandırılacak. Dar gelirli vatandaşlar için yapılan 15 bin 523 konutun satışı ve planlanan 15 bin 506 konutun ihalesi tamamlanacak.

Emlak Bankası’nın tekrar faaliyete geçmesine yönelik teknik ve idari yapılandırma başlatılacak, “Taşınmaz Değerleme Sistemi” kurulacak. Ekonomiye kazandırılmak üzere belirlenecek Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri işlemleri tamamlanacak. Çiftçiler tarafından kullanılan “tarım arazilerinin hak sahiplerine doğrudan ve uygun bedellerle kiralanması” işlemleri yapılacak. Arazi ihtiyacı olan iç ve dış yatırımların önünü açacak “Türkiye Mekânsal Strateji Planı” çalışmalarına başlanılacak. Türkiye’nin büyüme öngörüsü doğrultusunda “Yatırımlar için Arazi ihtiyacı Analizi” yapılacak. İmar Barışı ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı 13 milyon yapı kayıt altına alınacak.

BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ İHALESİ

100 günlük dönemde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 28 eylemi gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 günlük icraat programının en önemli maddesi dediği İstanbul Yeni Havalimanı’nın birinci fazı 29 Ekim’de hizmete girecek. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin Y1D modeli He ihale ilanına çıkılacak. Konya YHT Garı hizmete sunulacak. 2 milyon 596 bin ton kapasiteye sahip 2 adet lojistik merkezi yapılacak. Toplam 6 milyon yolcu kapasiteli Muş ve Kahramanmaraş Havalimanları terminal binaları tamamlanacak. Tokat Havalimanı terminal binasının yapımına başlanacak. Bu arada Erdoğan, terminal binasının yapımı tamamlanan Muş havalimanının adının “Sultan Alparslan” olacağını açıkladı. Bölünmüş yol ağına 328 kilometre, otoyol ağına 120 kilometre daha ilave edilecek. “Yerli ve Milli 5G ve Ötesi Çalışmaları” başlatılacak. Raylı sistem araçları yurt içinde üretilecek.

Doç. Dr. Feyzullah YETGİN / GYODER Yönetim Kurulu Başkanı: İnşaat ve gayrimenkule hak ettiği önem verildi

100 Günlük Eylem Planı nda inşaata hak ettiği önem verildi!

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 400 projeden oluşan, "Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nı açıkladı. Programda beklendiği şekilde inşaat ve gayrimenkul sektörü, ağırlıklı konulardan biri oldu. Bugüne kadar olduğu gibi, bu programda da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan sektörümüze hak ettiği önem verilerek son derece değerli projeler açıklandı. Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde Emlak Bankası'nın tekrar faaliyete geçirilecek olmasını, sektörün çatı kuruluşu GYODER olarak son derece isabetli bir karar olarak değerlendiriyoruz. Küresel konjonktürle beraber değerlendirildiğinde, daha önce de dışsal şoklara karşı dirençli olduğunu kanıtlamış olan Türkiye ekonomisinin, bu kararlar ve projelerle atağa kalkacağından ve eskisinden çok daha güçlü bir konuma yükseleceğinden hiç şüphe duymuyoruz

 

100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörüne neler çıktı?
 


Geri Dön