24 / 04 / 2024

1/25 binlik planlar, 50 yıllık planlama anlamına geliyor!

1/25 binlik planlar, 50 yıllık planlama anlamına geliyor!

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 1/25 binlik planları en yetkili kurumlardan olan İTÜ'nün 2,5 yılda hazırladığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Planı yapanlara 'Bana bile sormayın, bilimin gereğini yapın' dedim"



Son günlerdeki tartışmaları Yazıişleri Müdürümüz Cihan Yıldırıma değerlendiren Büyükerşen, 1/25 binlik planların bir kentin 30 ile 50 yılının planlanması anlamına geldiğini kaydetti. 

Büyükerşen, şöyle devam etti: "Şimdi bazı tartışmalar, serzenişler var. Kimileri çıkıp 'Bizim görüşümüz plana yansımamış' diyorlar. 

Her düşünce plana yansıyacak diye bir şey yok. Bu çok teknik bir konu. Planı İstanbul Teknik Üniversitesi hazırladı. Bu alandaki en etkili, en yetkili kurumdur. 

Onlara 'bana bile sormayın, bilimin gereğini yapın' dedim. Planı hazırladılar, benim isteğim üzerine doğrudan Meclise teslim ettiler. İki saat bilgi verdiler. 

Meclis, İmar Komisyonuna havale etti. O komisyonda imardan, şehircilikten, plandan anlayan kaç kişi var. Bilimsel bir plan olması için uğraşıyorum"


Harun'un arazisi vardı... 

Önceki planın itirazlar sonucu bozulduğunu ifade eden Büyükerşen, şunları kaydetti: "Birileri devreye girdi. Harun Karacan da onlardan biriydi. Harun'un Muttalip'te arazisi var. Planda o arazi 'botanik bahçesi' ilan edilmiş. O dönem kendisi Ticaret odası Başkanı. İtiraz ettirdiler, hazır dilekçelerle... Mahkemede planın bütünlüğü bozulduğu için yeni plan yaptırdık."


Bu kente yazık ediyorlar

Büyükerşen, Vali Güngör Azim Tuna'nın söz konusu planları istediğini belirterek, "Harun yine devreye giriyor. Ali Ulu falan da var. Valilikte ofis kurmuşlar. İTÜ'nün yaptığı şeyi kimler eleştiriyor? Kümes planından anlamayanlar İTÜ'nün planını beğenmiyor. Şaşılacak şey doğrusu... Bu kente yazık ediyorlar. Bu şehir kaç yıldır plansız. 

Bu işlerden ben bile anlamıyorum. Çok teknik bir konu... İşi ehline, bilim adamlarına bıraktım. Bu plan iptal edilirse iptale neden olanları deşifre edeceğim. 250 bin gazete basıp fotoğrafları koyacağım ve İşte kentin geleceğini yok edenler. İşte modern şehre engel olanlar' diyeceğim."

Birilerinin işine gelmiyor

"Rantçıların arsa kapatmaya başladığını" ifade eden Büyükerşen, "Plan, mevcut haliyle birilerinin işine gelmiyor. Bu nedenle planı bozdurmaya çalışıyorlar. Şubat Meclisinde reddetmenin yolu aranıyor. AKP'nin meclis üyeleri anlamadığı bir planın reddine hazırlanıyor. Yahu en kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Kaldı ki bizim planımız kötü değil. İTÜ'de hazırlandı. Ben anlamıyorum' diyorum Ekrem Birsen 'plan olmamış' diye yorum yapıyor. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum." 


Eskişehir Anadolu


Geri Dön