25 / 04 / 2024

17 milyon kişinin beklediği zam: En düşük maaş 1.797 Lira!

17 milyon kişinin beklediği zam: En düşük maaş 1.797 Lira!

Yaklaşık 17 milyon emekli ve memurun merakla beklediği rakamlar bugün açıklandı. Kasım ayına ait enflasyonun açıklanması ile birlikte 5 aylık veriler öğrenilmiş oldu. Peki, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ne kadar zam yapılacak?



Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği kasım ayı enflasyon oranları açıklandı. Emeklilerin ve memurların maaş zammının netleşmesi için geriye sadece Aralık ayı enflasyon verisi kaldı. Aralık ayı enflasyon oranının belli olması ile emekli ve memur maaşlarında da değişklik yapılacak. 

A Haber'de yer alan habere göre; Ocak ayının hemen başında açıklanacak olan enflasyon verileriyle birlikte; emekli ve memurlara yüzde kaç oranında zam yapılacağı netleşecek. 5 aylık enflasyon rakamına göre ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 10.48 oranındaki zammı kesinleşmiş oldu. Açıklanan veriler göre SSK Bağ-Kur'lu emekli maaş zammı en düşük 1.797 lira olacak.

17 milyon kişinin beklediği zam: En düşük maaş 1.797 Lira!

BİR VERİ KALDI

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl iki maaş zammı alıyor. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlar bir önceki 6 aylık enflasyon oranına eşit oluyor.

Ocak 2022'de verilecek artış oranı, Haziran-Aralık ayları arasında oluşacak 6 aylık enflasyon oranı kadar olacak. Bu oranı netleşmesi için son bir veri kaldı.

Aralık ayı enflasyonu açıklandığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı kesinleşecek. 5 aylık enflasyon rakamına göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 10,48 zam yapıldı.

Bu rakamın üzerine Aralık ayı enflasyonu eklenerek 2022'nin ilk zammı belirlenecek. Yıl sonu enflasyon oranının yüzde 24 olacağı tahminine göre 6 aylık zam yüzde 14,33 olarak hesaplanıyor.

Yüzde 10,48 olarak belirlenen 5 aylık enflasyon, memur ve memur emeklilerinin Ocak ayı zamlarını da değiştirdi.

Toplu sözleşme zammının yanı sıra memur ve memur emeklileri de Temmuz ayındaki yüzde 3'lük zammın üzerindeki enflasyonu fark olarak alıyor.

5 aylık rakama göre 5 aylık memur ve memur zammı yüzde 5 toplu sözleşme artışı ve yüzde 7,48 enflasyon farkından oluşuyor.Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 5 aylık artış oranı yüzde 12,48'e ulaşıyor.

Yukarıdaki yüzde 24 tahminine göre memur ve memurların yılsonu artışı yüzde 5 + yüzde 11,33 olacak.Bu da toplamda yüzde 16,33'lük bir artışa tekabül edecek. Kesin rakam, Aralık enflasyonunun açıklanacağı 3 Ocak'ta açıklanacak.

SSK Bağ-Kur emekli maaşı 2022’de ne kadar olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön