23 / 04 / 2024

18 maddede sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı!

18 maddede sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1. Siteleri, kişiler değil; mevzuatlar yönetir; kişiler sitelere ancak ve sadece hizmet ederler.

2. Yukarıdaki cümle, Kat Mülkiyet Kanunundaki yönetimin temel felsefesidir.

3. Bu felsefenin olmadığı sitelerde yönetim muhaliflikleri oluşur.

4. Muhalifliğin olduğu sitelerde, yönetimlerde rant söz konusudur.

5. Bu sitelerdeki bazı kişi veya kişi grupları siteleri dernek, kooperatif hatta şirket mevzuatına zorlarlar.

6. Bu tip sitelerde, yönetim avukatta istihdam etmeye başlar veya sözleşmeli hukuk hizmeti alır.

7. Oysa sitelerde adli değil komşuluk hukuku, adalet/mevzuat esastır.

8. Adliye tehditli hukuk, “mevzuata aykırı davran, olası davalarda site bütçesini kullan” yaklaşımı ile organize olmamış malikleri site hukuki-mali durumuyla yorarak itaate sürüklemek anlamına gelir.

9. Böylece, tüzel kişiliği olmayan site yönetimleri malikleri adliye sopası ı ile yönetmeye kalkışır.

10. Kat Mülkiyetine hakim olmayan hukukçular, avukatlara denk gelen malikler, mevzuattan uzak, usulü yerine getirilmiş mahkeme dilekçeleri ile mahkemeleri meşgul etmeye başlarlar.

11. Mesele artık site yönetiminden çıkmış, haklılığına rağmen adalete ulaşamamışlığın kabul edilmezliği ile,tek hücreli olan site yönetimi büyük hasımlılıklara, muhalifliklere, yönetim kaynakları ve enerjisinin hizmet haricinde hukuk çabasına harcanmasına sebebiyet vermeye balar olmuştur.

12. Artık amaç hizmetten ziyade yönetimi elinde tutmak olan yönetici/kurullar, KMK felsefesinin dışında hareketlerinden dolayı gelir-gider yaklaşımının basitliğinin dışına çıkarlar ve verdikleri çabanın bir karşılığı olması gerektiği düşüncesine gireler.

13. Site yönetiminin yoldan çıkıp araziye girmesinden dolayı, hizmet dışındaki, site yönetiminin giderleri içinde yer almayacak harcamaları ortaya çıkmaya başlar ve bu harcamalara kılıf (fatura) bulmaya çalışma durumu ortaya çıkar.

14. Bu süreçte, çok da basit, tek hücreli olan site yönetimi mevzuatı yavaşça siyasi parti muhasebesine, hatta finansına, hatta hatta örtülü ödeneğine doğru kaymaya başlar.

15. Artık suç unsurları oluşmaya başlamış, site yönetim seçilmişlerinin yanında profesyonel çalışanları da bunun farkına varmış ve seçilmiş-atanmış birlikteliği kaçınılmaz olmuştur.

16. Suç,  o kadar bariz netleşmiştir ki; hiçbir şekilde yönetim devredilemez hale gelmiştir.

17. Mevzuat örtüsü kullanılarak, maliklere karşı daha da agresif olma süreci başlar ve toplantılardaki oylamalarda geçerliliği tartışılabilecek vekaletler devreye sokulur.

18. Artık, yöneticilere de faydası olmayacak bazı harcamalara oluşmuş ve yöneticilerin hamal olduğu rant kısır döngüsü başlamıştır.  

 

Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı


www.konutsitesiyonetimi.com

14 maddede salgında site aidatları!


Geri Dön