19 / 04 / 2024

18 yaşından küçük birine verilen tapuya satılamaz şerhi konulabilir mi?

18 yaşından küçük birine verilen tapuya satılamaz şerhi konulabilir mi?

Tapu satın alacak veya bağışlayacak kimseler bu işlemi 18 yaşından küçük çocukları adına yapmak ve tapuya şerh koymak isteyebiliyor. Peki, tapuya satılamaz şerhi konulabilir mi?



Tapu dairesinde gayrimenkullerin satış ve bağış işlemleri yapılabiliyor. İşlemi yapacak kişinin, 18 yaşını doldurmuş olması, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Bazı durumlarda müdürlüğün kararı ile rapor istenebiliyor.

 

Tapu devir işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.  

 

Kimi zaman tapu satın alacak veya bağışlayacak kimseler bu işlemi 18 yaşından küçük çocukları adına yapmak isteyebiliyor.

 

Peki, 18 yaşından küçük birine tapu verilebilir mi? 18 yaşından küçük birine verilen tapuya satılamaz şerhi konulabilir mi?

 

1- 18 yaşından küçük çocuğum taşınmaz edinebilir mi?


Medeni Kanun gereğince, 18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabiliyor.

 

Eğer bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getiriliyor. 

 

Anne babadan biri yaşı küçüğe bağış yaparsa, çocuğu temsil için anne veya babanın yanında özel vasinin de işleme katılması gerekiyor.

 

2- 18 yaşından küçük çocuğa verilen tapuya "satılamaz" şerhi konulabilir mi?


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından aldığımız bilgiye göre 18 yaşından küçük birine verilen tapuya satılamaz şerhi konulamıyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön