29 / 03 / 2024

185 bin 287 riskli binada yaklaşık yarım milyon insan yaşıyor!

185 bin 287 riskli binada yaklaşık yarım milyon insan yaşıyor!

5 Ekim 2012 tarihinde ilk yıkımı gerçekleştirilen kentsel dönüşümün üçüncü etabı, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde 46 ildeki yıkım çalışmalarıyla başladı. 185 bin 287 riskli binada yaklaşık yarım milyon insan yaşıyor...



5 Ekim 2012 tarihinde ilk yıkımı gerçekleştirilen kentsel dönüşümün üçüncü etabı, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde 46 ildeki yıkım çalışmalarıyla başladı. 5 Ekim’den beri kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak için 28 bin 805 konut ve 4 bin 369 dükkân olmak üzere 33 bin 174 başvuru yapıldı. Belediyelerin projelendirdiği ve Bakanlar Kurulu’nca onaylanan 185 bin 287 riskli binada yaklaşık yarım milyon insan yaşıyor.


Bu rakamı değerlendiren uzmanlar Türkiye’deki riskin büyüklüğüne dikkat çekerek, dönüşüm çalışmaları için halkın bilinçlendirilip daha da hızlandırılması gerektiğini belirtiyor. Dönüşüm için en yüksek başvuru ise 3 bin 568 bağımsız birim ile İstanbul’da yapıldı. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli binaların yıkımı sürüyor. Belediyeler bazında riskli alan ilan edilen birçok bölgede projelendirme çalışmaları yapılıyor. Esenler, Gaziosmanpaşa ve Fikirtepe gibi ada bazında projelendirilmiş alanlarda yıkımlar sona erdi ve inşaat çalışmaları başladı. Her ne kadar dönüşüm çalışmaları istenilen boyutlara ulaşmasa da uzmanlar yerel seçimler sonrası belediyelerin de etkisiyle dönüşümün hızlanacağını düşünüyor. Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya kendilerine bugüne kadar yaklaşık 600 başvuru yapıldığını belirtti. İstanbul’da ayda ortalama 70 bağımsız kişinin kentsel dönüşümden faydalanmak için başvuruda bulunduğunu aktaran Çatalkaya, “Bu rakam önümüzdeki aylarda 200’ü bulacak. Çünkü insanlarda hâlâ bir çekince var. Yasayı tam olarak anlamış değiller. Örnekler çoğaldıkça, insanlar birbirinden görerek bu yasadan faydalanmak isteyeceklerdir. Bugün ayda 70 olan başvuru sayısı özellikle yerel seçimler sonrası 200’ü bulacaktır.” dedi. Özellikle İstanbul’un bu konuda lider olduğunu belirten Çatalkaya, “İstanbul il müdürlüğüyle yaptığımız görüşmede bugüne kadar İstanbul’da 3 bin 500 kişinin dönüşümden faydalanmak için müracaatta bulunduğu bilgisini aldık.” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin Zaman Gazetesi’ne yaptığı açıklamaya göre 21 Ağustos tarihine kadar Türkiye genelindeki 81 ilde kentsel dönüşüm için belediyelerin başvurusu sonucu Bakanlar Kurulu’nca riskli alan ilan edilen bölgelerde 185 bin 287 bağımsız birim konut bulunuyor. Bu alanlarda bulunan 154 bin 989 konutun ise yıkımı gerçekleştirildi. Bireysel başvurularda ise 5 bin 137 binada bulunan 28 bin 805 konut riskli ilan edildi. Bunun dışında 4 bin 369 dükkan sahibi de bu yasadan faydalanmak için bakanlığın kapısını çaldı. Böylece riskli alanlar dışında 33 bin 174 daire ve dükkan sahibi başvuruları sonucu binasını yıkmak için bakanlıktan belge almış oldu.


Zaman Gazetesi


Geri Dön