20 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nde araç yolu yapılıyor!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde araç yolu yapılıyor!

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" şeklinde nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde araçların geçeceği yolun inşaatına başlandı. Projede çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.



Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşaatı devam eden "1915 Çanakkale Köprüsü'nde" araçların geçeceği yol için tabliye montajının hazırlığına başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; sahip olduğu özellikler itibarıyla "simgelerin köprüsü" şeklinde nitelendirilen, mühendisliğindeki ince ayrıntıları ile dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olacak dev yapıda inşaat çalışmaları hız kesmiyor. 

1915 Çanakkale Köprüsü nde araç yolu yapılıyor!

Deniz üstü çalışmalar, Asya ve Avrupa yakalarındaki 318'er metre yüksekliğindeki kule ayaklarının bitirilmesinin ardından iki yakayı birbirine bağlayan "kedi yolu" ile hız kazandı. Ocak'ta bitirilen "kedi yolu"ndan sonra bu ay içinde tamamlanan ana kablo montajı ile köprünün silüeti ortaya çıkmaya başladı. 

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" şeklinde ifade edilen projede, çalışmaların en önemli aşamalarından biri, tabliye montajı olarak belirtiliyor. 

ÇİMTAŞ firmasının Bursa'nın Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki fabrikalarında devam ettirilen tabliye bloklarının 56'ncısı da Gelibolu'nun Sütlüce mevkisindeki şantiye alanına geldi.

Her biri 45 metre genişliğe sahip, 48 metre uzunluğundaki ve 700 ton ağırlığı bulunan tabliye blokları, bir süre önce Çanakkale'ye varan Singapur bayraklı, 106 metrelik "Asian Hercules-III" adlı yüzer vinç yardımıyla koyulacak. 

Köprünün araç geçiş yolunu meydana getirecek olan 87 tabliye blokunun montajının Haziran ortasında başlaması hedefleniyor. 

Tabliye montajından sonra görsel eksikliklerin bitirilmesi ve testlerin gerçekleştirilmesiyle köprü, açılışa hazır olacak. 

1915 Çanakkale Köprüsü nde araç yolu yapılıyor!

- "Dünyanın en uzun asma köprüsü" olacak

Marmara Bölgesi'nde bulunan otoyol projeleriyle bütünlük meydana getirecek bağlantı yollarındaki çalışmalar da hızlandırıldı. 

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında, Malkara Kavşağı ile Umurbey arasında yer alan 84 kilometre uzunluktaki kesimde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları devam ediyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale'nin Gelibolu ile Eceabat ilçeleri arasında 47,5 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol işinin ise 26,5 kilometresi bitiirldi. Bu yol, köprü için en önemli alternatif güzergahlardan olma özelliğine sahip. 

Japonya'da Kobe kenti ile Awaji Adası'nı birbirine bağlayan, 1991 metrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olan Akashi Kaikyō Köprüsü'nün unvanını kazanacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa ile Asya arasında önem arz eden bir geçiş noktası olacak. 

Her iki yakadaki şantiyelerde 649'u mühendis 5 bine yakın personel, 895 iş makinesiyle çalışıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü nde araç yolu yapılıyor!

- Köprünün kara çalışmaları da hızla sürüyor

Karadaki çalışmalar kapsamında bugüne kadar bir betonarme viyadük, 4 hidrolik köprüsü, 3 alt geçit köprüsü, 26 üst geçit, 35 alt geçit ve 218 menfezin yapımı bitirildi. 

4 köprü, 17 üst geçit, 4 alt geçit, 3 kutu menfez, 12 kavşak, 3 otoyol hizmet tesisi, 5 ücret toplama istasyonu, 2 bakım işletme merkezi ve 1915 Çanakkale Köprüsü bünyesinde 2 betonarme yaklaşım viyadüğü ile otoyol projesinde bir betonarme viyadükte ise çalışmalar sürüyor. 

Köprüdeki itme sürme yöntemi ile yapım çalışmalarında 680 metre uzunluğa sahip Asya yaklaşım viyadüğünün güney ve kuzey tabliyelerinde yaşanan fiziki gerçekleşme oranı yüzde 90 oldu. Fabrikada tabliye imalatları çerçevesinde panellerin yapımında da sona gelindi.

Blok imalatlarında ise yüzde 60'ı aşkın fazla fiziki gerçekleşme yaşandı. Fabrikada imalat ve montajları tamamlanan blok ve mega blokların, Gölcük'teki ÇİMTAŞ tesislerinden Gelibolu Kuru Havuz Bölgesi'ndeki tabliye stok sahasına gönderilmesi devam ediyor. 

1915 Çanakkale Köprüsü nde araç yolu yapılıyor!

- Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümünde açılacak

Tasarımı birçok inceliği barındıran 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü senesi için anlam kazandırılarak 2023 metre şeklinde tasarlandı.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklere sahip olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde dizayn edilecek. 

2023 metre orta açıklığa, 770'er metre yan açıklıklara, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün toplam uzunluğu, 4 bin 608 metreye ulaşacak. 

"2x3" şeritle hizmet sunacak olan köprünün tabliyesi 45,06 metre genişliğe ve 3,5 metre yüksekliğe sahip olacak. Tabliyenin her iki tarafında yapılacak olan yürüme yolları, bakım onarım için kullanıma sunulacak. Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete açılması planlanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü için yeni öneri!


Geri Dön