26 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 3. tabliye montajı başladı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 3. tabliye montajı başladı!

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 3. tabliye montaj çalışmaları başladı. 



Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşası süren 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 3. tabliye montajına başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; "Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı"tanımının yapıldığı proje için Asya yakasında yer alan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında bulunan  Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde 649'u mühendis 5 bin kişiyle yoğun mesai harcanıyor.

ÇİMTAŞ firması tarafından Bursa'nın Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki fabrikalarda üretilen, her biri yaklaşık 700 ton ağırlığa sahip 87 tabliye blokunun montajı belirlenen noktalara yerleştiriliyor. Dev tabliyelerin montajında Singapur bayraklı "Asian Hercules-III" isimli yüzer vinç kullanılıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü nün 3. tabliye montajı başladı!

Yazın sonuna kadar tamamlanması hedeflenen çalışma dahilinde iki kule arasındaki üçüncü tabliyenin montaj çalışmaları başladı. Her biri 45 metre genişliğine sahip 48 metre uzunluğundaki mega tabliye blok montajlarının bitmesiyle köprünün geçiş yolu kullanıma hazır olacak. 

Çanakkale Boğazı, toplamda 6 saat sürecek üçüncü tabliye montajı çalışması sebebiyle güney yönden 15, kuzey yönden ise 13 saat transit gemi geçişlerine kapalı olacak.

18 Mart 2022'de açılacak 

Özellikleri nedeniyle "simgelerin köprüsü" olarak isimlendirilen mühendisliğindeki ince detaylarla öne çıkan, "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla isimlendirilerek 2023 metre olarak tasarlandı.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına ithafen kırmızı ve beyaz renklerde inşa edilecek. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak.

1915 Çanakkale Köprüsü nün 3. tabliye montajı başladı!

İki ayak aralığına ek olarak 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşacak. "2x3" şeritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım için kullanılacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne denk gelen 18 Mart 2022'de açılması amaçlanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü'nde önemli gelişme!


Geri Dön