16 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım maliyeti meclis gündeminde!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım maliyeti meclis gündeminde!

Bağımsız Isparta Milletvekili Nuri Okutan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım maliyetlerine ilişkin olarak soru önergesi hazırladı. Okutan sorularını Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a sordu..



1915 Çanakkale Köprüsü nün yapım maliyeti meclis gündeminde!


Bağımsız Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile Avrasya Tüneli'ndeki araç geçiş sayılarına ve bu projeler ile 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapım maliyetlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Okutan sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Okutan'ın soruları

1- Günlük 40 bin araç geçiş garantisi verilen Osmangazi köprüsünden ulaşıma açıldığı tarihten itibaren önergeye cevap verilme tarihine kadar, aylar itibariyle günlük ortalama araç geçiş sayısı ne kadardır? Geçiş garantisi için hâzineden ilgili firmaya yapılan ödemenin aylar itibariyle miktarı ne kadardır?


2- Osmangazi köprüsünün toplam yapım maliyeti ve işletme süresi ne kadardır? İşletme süresi boyunca ilgili firmaya hâzinece garanti edilen toplam ödeme miktarı ne kadar olacaktır?


3- Günlük 135 bin araç geçiş garantisi verilen Yavuz Sultan Selim köprüsünden ulaşıma açıldığı tarihten itibaren önergeye cevap verilme tarihine kadar, aylar itibariyle günlük ortalama araç geçiş sayısı ne kadardır? Geçiş garantisi için hâzineden ilgili firmaya yapılan ödemenin aylar itibariyle miktarı ne kadardır? 


4- Yavuz Sultan Selim köprüsünün toplam yapım maliyeti ne kadardır? İşletme süresi boyunca ilgili firmaya hâzinece garanti edilen toplam ödeme miktarı ne kadar olacaktır?


5- Günlük 68 bin 500 araç geçiş garantisi verilen Avrasya Tüneli’nin açılış tarihinden itibaren, önergeye cevap verilme tarihine kadar, aylar itibariyle günlük ortalama araç geçiş sayısı ne kadardır? Geçiş garantisi için hâzineden ilgili firmaya yapılan ödemenin aylar itibariyle miktarı ne kadardır?


6- Avrasya Tüneli’nin toplam yapım maliyeti ve toplam işletme süresi ne kadardır? İşletme süresi boyunca ilgili firmaya hâzinece garanti edilen toplam ödeme miktarı ne kadar olacaktır?


7- Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile Avrasya Tüneli araç geçiş ücretlerine ilişkin yapılacak indirim veya zamlar hâzineye ve işletici firmaya ne şekilde yansıyacaktır?


8- 1915 Çanakkale köprüsünün toplam yapım maliyeti ne kadardır? 1915 Çanakkale köprüsü ve otoyol için 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresiyle ihaleyi kazanan firmaya günlük araç geçiş garantisi verilmiş midir? Verilmişse ne kadardır? Bu kapsamda ilgili firmaya yapılacak toplam ödeme miktarı ne kadar olacaktır?


9- Devlet hâzinesine yapım maliyetlerinin çok üzerinde yük getiren ve hâzineyi ipotek altına alan araç geçiş garantili Yap İşlet Devret modelinden vazgeçilmesi söz konusu mudur?


10- Araç geçiş garantili Yap İşlet Devret modeliyle gerçekleştirilen projelerin sayılarının artmasıyla orta ve uzun vadede devlet hâzinesinin düşeceği zor durumun önlenmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır?




Geri Dön