19 / 04 / 2024

1933 yılında Balmumcu'ya 300 bin liraya mezarlık kurulacakmış!

1933 yılında Balmumcu'ya 300 bin liraya mezarlık kurulacakmış!

18 Ocak 1933 tarihli Akşam Gazetesi'nde yer alan haberde Maçka Mezarlığı dolmuş. Belediye Beyoğlu ve civarının mezarlık ihtiyacını karşılamak için Balmumcu, eski likör fabrikasının arkasına 300 bin liraya mezarlık kuracakmış.



Asri mezarlık


Belediye bu iş için 300 bin lira sarfedecek


Maçka mezarlığı son zamanlarda çok dolduğu için belediye hem Beyoğlu tarafının mezarlık ihtiyacını izale etmek, hem de şehrimizde ilk asri mezarlık tesis eylemek üzere Balmumcu civarındaki likör fabrikası arkasında bir mezarlık tesis etmeğe karar vermişti.

Bu arsa hükümete ait olduğundan arsanın belediyeye terki için hükümetin müsaadesi istenmişti. Maliye Vekaleti ile belediye arasında bir anlaşma yapıldıktan sonra arazi belediyeye devredilecektir.

Belediye burada kuracağı mezarlık için üç yüz bin liralık bir paranın sarfı lazım geldiği tahmin ediyor. Bu üç yüz bin lira, belediyeye intikal eden metruk mezarlık arsalarının satışından temin edilecektir.

Belediye, yeni mezarlığın planını hazırlamak için Almanya ve Fransa'daki mezarlıkların planını getirtecektir. Mezarlığın tesisine bu yaz başlanacaktır.


Akşam Gazetesi 18 Kanunusani (Ocak) 1933


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön