29 / 03 / 2024

1935 yılında İstanbul'un planını hazırlama işinin Prost'a verilmesi düşünülüyor!

1935 yılında İstanbul'un planını hazırlama işinin Prost'a verilmesi düşünülüyor!

1935 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlama işinin Mimar Henri Prost'a verilmesi düşünülüyormuş. Dönemin Valisi Muhiddin Üstündağ, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak imar planının Prost'a yaptırılmasına müsaade verilmesini istemiş.



1935 yılında İstanbul un planını hazırlama işinin Prost a verilmesi düşünülüyor!


İstanbul'un planı


Bu işin M. Prost'a verilmesi düşünülüyor


   İstanbul'un bayındırlık planının hangi şehirci tarafından yapılacağı meselesi henüz halledilemedi. Belediyenin açtığı müsabakaya giren iki Fransız ve bir Alman şehircisinin verdikleri raporlardan Alman mütehassısın raporu muvafık görülmüştü. İç Bakanlığı, jürinin bu kararını tasdik etmemekle beraber diğer iki mütehassıstan birine de İstanbul planı işini vermeyi uygun görmemiştir.

   Bunun üzerine Belediye, Yalova'nın bayındırlık planını üzerine alan maruf Fransız şehircisi M. Prost'a böyle bir vazife verildiği takdirde kabul edip etmeyeceğini hususi surette sormuştur. 

   M. Prost, İstanbul gibi tarihi ve tabiatın bütün güzelliklerini toplayan bir şehrin imar planını yapmanın kendisi için bir şeref olacağı cevabını vermiştir. 

   Esasen belediye, geçen sene plan müsabasını tertip ederken diğer şehircilerle beraber M. Prost'a da müracaat etmiş, fakat mütehassıs o sırada Paris civarının genişletilmesine ait işlerle meşgul olduğundan İstanbul'a gelemeyeceğini bildirmişti.

   Belediye fen heyetinin M. Prost'a şehir planını yaptırmak hususundaki teklifini Vali ve Belediye Başkanı Bay Muhiddin Üstündağ da kabul etmiş ve İç Bakanlığı'na müracaat ederek imar planının Prost'a yaptırılmasına müsaade verilmesini istemiştir. 

   İç Bakanlığı, belediyenin bu teklifini kabul ederse mütehassıs hemen İstanbul'a çağrılacak ve kendisiyle bir mukavele yapılarak İstanbul planını hazırlamaya başlayacaktır.


Akşam 23 Temmuz 1935



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön