26 / 04 / 2024

1935 yılında tarihi abideler meydana çıkarılacak!

1935 yılında tarihi abideler meydana çıkarılacak!

1935 yılında İstanbul'daki tarihi abideler meydana çıkarılacakmış. İstanbul'un imarı için rapor veren yabancı uzmanlar, şehirde uygulanacak müstakbel planda tarihi eserlerin bütün varlıklarıyla meydana çıkarılmasını istemişler.



1935 yılında tarihi abideler meydana çıkarılacak!


Şehir planı


Tarihi abideler meydana çıkarılacak


    Şehrimizin imarı için rapor veren ecnebi mütehassısları bilhassa mühim bir nokta üzerinde birleşmişler ve etraflarındaki binaların kaldırılarak tarihi abidelerin bütün varlıklarıyla meydana çıkarılmasını istemişlerdir. 

    Mütehassıslardan hangisinin projesi kazanırsa kazansın müstakbel planda bu noktaya bilhassa dikkat edilecektir. 

    İstanbul'un müstakbel planının tanzimi, şehir meclisinin şubat toplantısında vereceği karardan sonra üç mütehassıstan birine havale edilecektir. Bu takdirde plan üç senede tamamlanmış olacaktır. Belediye, planın evvela şehri güzelleştirecek olan kısımlarına tatbik etmeye başlayacaktır. Bu itibarla abidelerin meydana çıkarılması için abideler etrafındaki binaların istimlakı işine başlayacaktır. İstimlak edilerek yıkılacak binaların tutarı henüz belli değildir. Bu, ancak plan kati şeklini aldıktan sonra belli olacaktır. Belediye, ileride bütçenin kudreti haricinde istimlak parası vermek vaziyetinde kalmamak için kabil semtlerde yeni yapılacak binalardan irtifakını - sokağın genişliği ne olursa olsun - asgari hadde indirecektir. Ancak bunun tatbiki için hükümetten yeniden salahiyet almak lazım gelecektir. 

    Şehir planı kabul edilince bu husustaki salahiyet de istenecektir.


Akşam 21 Kanunisani (Ocak) 1935 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön