26 / 04 / 2024

1935 yılında Eminönü Meydanı genişletilecek!

1935 yılında Eminönü Meydanı genişletilecek!

1935 yılında Eminönü'ndeki Yeni Cami'nin etrafındaki dükkanlar ve barakalar istimlak edilecekmiş ve caminin etrafında yollar açılacakmış. Tarihi caminin tamamen meydana çıkarılmasıyla birlikte Eminönü Meydanı'da genişletilecekmiş.



1935 yılında Eminönü Meydanı genişletilecek!


Güzel bir karar


Yeni Cami etrafındaki dükkanlar kaldırılıyor


Bu güzel sanat eseri tamamen meydana çıkacak, Eminönü Meydanı genişleyecek



    İstanbul'un en güzel binalarından biri Yeni Cami'dir. Fakat bu güzel binayı birçok çirkin dükkanlar, barakalar kaplamıştır. Binanın mozaiklerini, ince işlemelerini uzaktan değil, yakından bile görmek imkansız hale gelmiştir. 

    Şimdiye kadar birçok defalar caminin etrafındaki çirkin binaların kaldırılması düşünülmüştür. Fakat her defasında bir güçlük buna imkan bırakmamıştır. Bilhassa bu dükkanların istimlaki için mühim bir para sarfına lüzum görülmesi işe başlanmasına mani olmuştur.

    Yeni Cami'yi kaplıyan dükkanların, barakaların kaldırılması yalnız bu güzel sanat eserinin meydana çıkması noktasından değil, o civarın darlığı dolayısıyla da çok lüzumludur. Eminönü ve Yeni Cami İstanbul'un en kalabalık, en işlek yeridir. Buradan ne otomobiller, ne yaya gidenler rahatça geçemezler. Bilhassa Yeni Cami kemeri altından geçerken herkes bir korku geçirir. 

    Haber aldığımıza göre belediye bu defa Yeni Cami'nin meydana çıkarılması ve meydanın genişletilmesi meselesiyle ciddi surette uğraşmaya başlamıştır. 

    Belediye, camiyi kaplayan binaların istimlakine esas itibariyle karar vermiş ve hazırlıklara başlamıştır. Hazırlıklarla Belediye Müşaviri M. Vagner uğraşıyor.

    M. Vagner, Yeni Cami etrafının ne suretle açılacağını, yol istikametlerini tayin edecektir. Eminönü'nden Eyüp'e kadar yeni bir cadde açılmaktadır.

    Eminönü'nün genişlemesi ve bu


1935 yılında Eminönü Meydanı genişletilecek!


cadde sayesinde Haliç'te daha güzelleşecektir. Alman mütehassısı bunu da inceliyor. Diğer taraftan Müzeler İdaresi de buradaki eski binaların durumlarını ve tarihi kıymetlerini gözden geçirmektedir. 

    Binaların istimlaki ve burasının imarı için lazım gelen para temin edilmiştir. Caminin etrafında güzel bir meydan mı, yoksa park mı yapılacağı henüz karar altına alınmamıştır.


Akşam 11 Ağustos 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön