25 / 04 / 2024

1937 yılında Eminönü Meydanı'nın açılmasına başlanıyor!

1937 yılında Eminönü Meydanı'nın açılmasına başlanıyor!

1937 yılında Eminönü Meydanı'nın açılması işine başlanacakmış. Genişletme çalışmalarıyla tarihi Yeni Cami meydana çıkarılacak ve caminin arka kısmı da temizlenecekmiş. Meydandaki bir kısım dükkanlar da yıktırılacakmış.



1937 yılında Eminönü Meydanı nın açılmasına başlanıyor!


Eminönü Meydanı'nın açılmasına başlanıyor


Balıkpazarı ağzından Köprüye kadar Valide Kıraathanesi ve bir kısım dükkanlar yıktırılacak


    Tramvay Şirketi'nden alınan bir milyon lira ile Yenicami etrafının açılacağını ve Eminönü'nün tevsii için buradaki binaların istimlak edileceğini yazmıştık.

    Bu hususta ilk hazırlıklara başlanmıştır. Faaliyete geçmek üzere Nafıa Vekaleti'ne takdim edilen projenin tasdik edilerek gönderilmesi bekleniyor. Bu projede istimlak edilecek saha gösterilmiştir. 

    Köprünün Eminönü tarafından ve Balıkpazarı ağzından köprüye doğru uzanan Valide Kıraathanesi ile bu sıradaki bütün binalar, köprünün Yenicami önünü kapayan sağlı sollu bütün binalarla Bahçekapısı'na doğru uzanan cadde üzerindeki binalardan bir kısmı, bilhassa Yenicami Kemeri'ne bitişik olan ada ortadan kaldırılacaktır.   

    Yenicami'nin yalnız önünü açmakla iktifa edilmeyecek, caminin arka kısmı da temizlenecektir. Bu suretle caminin arkasındaki kuş pazarı ile buradaki salaştan dükkanlar ve eski kahveler, bir taraftan Tahmis Çarşısı'na kadar olan saha kaldırılacaktır. Bu sahada yalnız İş Bankası ile karşısındaki Osmanlı Bankası Şubesi ve sebil kalacaktır. 

    Hükümet, İstanbul'un imarı için her sene belediyeye 3 milyon lira yardımda bulunmak niyetindedir. Nafıa Vekili'nin emriyle Kumkapı ile Yenikapı arasındaki teneke evler yıktırılarak buralarda Devlet Demiryolları ihtiyacı için bir fidanlık tesis edilecektir. 


(1999 yılında Reşat Altın 9 liraya satılıyormuş.)


Akşam 4 Teşrinievvel 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön