20 / 04 / 2024

1936 yılında İstanbul'un bir Kültür Park'a ihtiyacı var!

1936 yılında İstanbul'un bir Kültür Park'a ihtiyacı var!

1936 yılında İzmir Belediyesi'nin bir kültür park inşa etmeye başlaması İstanbul'da da bir Kültür Park'ın yapılmasını gündeme getirmiş. Nişantaşı ile Dolmabahçe arasındaki bostonlar bu park için çok müsaitmiş.



1936 yılında İstanbul un bir Kültür Park a ihtiyacı var!


İstanbul'un da bir Kültür Park'a ihtiyacı var


Nişantaşı ile Dolmabahçe arasındaki bostanlar bunun için çok müsaittir


     İzmir  Belediyesi'nin şehrin ortasında büyük bir park yapmaya karar verdiğini geçen gün yazmıştık. Bu parkın içinde çocuk bahçeleri, spor yerleri, müzeler, atlı ve piyadeler için gezecek yerler vesair bir çok tesisat bulunacak.

    Kültür Park ismi verilen bu parkın İzmir için çok kıymetli bir varlık olacağı muhakkaktır. 

    Acaba İstanbul'da da böyle bir park yapılmaz mı? Şehir işleriyle uğraşanların söylediklerine göre Nişantaşı'ndan başlayarak Dolmabahçe'ye kadar uzayan bostanlar bu tarzda bir park vücuda getirmek içi çok müsaittir.


1936 yılında İstanbul un bir Kültür Park a ihtiyacı var!


Burası bostan olduğu için istimlaki ve park haline konması pek kolaydır.

    Avrupa'nın bütün büyük şehirlerinde bu tarzda parklar ve gezinti yerleri vardır. İstanbul cihetinde Gülhane Parkı ve ikinci derecede Sultanahmet, Fatih parkları bu ihtiyacı tatmin ediyor. Beşiktaş, Beyoğlu semtinde hiç bir park yoktur. Bu semtler apartmanlarla dolu, dar sokaklıdır. Çocukları hava almak için boş arsalardan başka götürecek yer bulunamıyor.

    Nişantaşı ile Dolmabahçe arasındaki bostanlarda bir park vücuda getirilirse bundan bütün Beşiktaş, Kabataş, Fındıklı, Beyoğlu, Taksim, Maçka ve Nişantaşı halkı istifade edecektir. Aynı zamanda, gidip gelmesinin kolaylığı yüzünden İstanbul'un diğer semtinde oturanlar da buradaki tesisattan istifade edebilecekler. 

    İleride Dolmabahçe Gazhanesi, bir zamanlar düşünüldüğü ve kararlaştırıldığı veçhile, şehir haricine kaldırılırsa bu park İstanbul'un en güzel bir parçasını teşkil edecektir. Çünkü manzara itibariyle de emsalsizdir. Buradan bütün Marmara'yı, Adalar'ı, Anadolu sahillerini görmek kabildir. 

    İstanbul'un planını tanzimi düşünülürken bunun göz önünde tutulması çok muvafık olur.


Akşam 9 Kanunisani (Ocak) 1936



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön