25 / 04 / 2024

1937 yılında surların bir kısmı kaldırılacak!

1937 yılında surların bir kısmı kaldırılacak!

1937 yılında İstanbul'un imar planı hazırlanırken şehir içindeki sur duvarlarının kaldırılması zaruri görülmüş. Yıkık dökük vaziyetteki surlar hakkında bilgi alan Prost, hangi surların kaldırılacağına karar verecekmiş.



1937 yılında surların bir kısmı kaldırılacak!


Eski hisarlar 


Bir kısmı saklanacak, bir kısmı kaldırılacak


    Şehir planı yapılırken şehrin içinde bazı kale ve sur duvarlarının kaldırılması zaruri görülmüş ve bunun üzerine şehircilik mütehassısı B. Prost Eski Eserleri Koruma Cemiyeti'yle Müzeler Müdürlüğü'nden bu duvarlar hakkında malumat istemişti. 

    Bu kale duvarları hakkında Belediye'ye gayet muhtasar malumat verilmiştir. Halbuki mütehassıs, bu gibi duvar ve surlardan hangilerinin tamamıyla kaldırılacağını tayin etmek üzere etraflı malumata ihtiyaç görmüş ve tekrar mufassal malumat istemiştir.

    Mütehassıs, tam malumatı aldıktan sonra şehrin güzelliği ve tarihi vaziyetiyle yakından alakadar olan kale ve sur duvarlarından bir kısmını muhafaza edecek surette planını hazırlayacak, diğerlerini de kaldıracaktır. Bu suretle İstanbul'da son senelerde uzun harabeden sonra yıkık dökük bir vaziyete gelen ve bugün artık tamiri büyük masraflara kapı açan duvarlarla surlar kaldırılacaktır.


Akşam 5 Ağustos 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön