20 / 04 / 2024

1940 yılında şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!

1940 yılında şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!

1940 yılında Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane'deki Ermeni mezarlıklarına ölü defnedilmesi men edilmiş. Şehrin sağlığını bozduğu gerekçesiyle bu mezarlıklar Prost planı mucibince park alanı olarak tesis edilecekmiş.



1940 yılında şehir içindeki mezarlıklar kaldırılacak!


Üç mezarlık kaldırılıyor


Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane yolu üstündeki Ermeni mezarlıklarına hazirandan itibaren ölü gömülmeyecek


    Şehir içindeki kabristanların tedrici bir surette kaldırılmasına teşebbüs edildiği için mevcut mezarlıklarıdan çoğuna ölü defnedilmesi men edilmiştir. Belediye şehir haricinde mezarlıklar tesis edecektir. Zincirlikuyu'daki mezarlık bu kararın ilk tatbik sahasıdır. Fakat şehrin en güzel yerlerinde bazı kabristanlar var ki hala içine ölü gömülmektedir. Bunlar da Şişli'de Osmanbey ile Feriköy arasındaki Büyük Katolik Mezarlığı, Mecidiyeköy'deki Rum, Şişli - Kağıthane yolu üstündeki Ermeni Mezarlığı'dır. 

    Şehir içinde kalan bu mezarlıkların şehrin sıhhi vaziyetini ihlal ettiğini nazarı dikkate alan Beyoğlu kazası Hıfzısıhha Komisyonu bu mezarlıklara önümüzdeki 1 Haziran'dan itibaren ölü gömülmemesine karar vermiş ve bu kararı, bu mezarlıkları idare eden mütevelliler heyetine resmen tebliğ etmiştir. 

    Kaza Hıfzısıhha Komisyonu'nun bu kararına alakadarlar, Vilayet Hıfzısıhha Meclisi'ne müracaatla itiraz etmek hakkına maliktir. Şayet Hıfzısıhha Meclisi de kaza komisyonunun kararını tasvip ederse 1 Haziran 1940 tarihinden itibaren bu mezarlıklara ölü defnedilmeyecektir. 

    Hıfzısıhha Kanunu, metruk mezarlıkların bozulup, taşlarının kaldırılması ve ölü kemiklerinin diğer bir yere nakli için muayyen bir müddet tayin etmiştir. Bu müddet bittikten sonra -Belediye Kanunu'nun hükümlerine göre- bu mezarlıklar Belediye'ye intikal edeceğinden, burada Prost planının icaplarına göre parklar tesis edilecektir. 

    Kendilerine tebligat yapılan mezarlıklar mütevellileri 1 Haziran'a kadar Belediye ile mutabık kalarak şehir haricinde münasip yeni mezarlık sahaları tesis edecekler ve hazirandan itibaren cenazeler bu yeni mezarlıklara gömülecektir.


Akşam 29 Kanunusani (Ocak) 1940



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön