25 / 04 / 2024

1937 yılında alınan kararla Türkiye'de binalar beş kattan yüksek olmayacakmış!

1937 yılında alınan kararla Türkiye'de binalar beş kattan yüksek olmayacakmış!

1937 yılında Bayındırlık Bakanlığı Türkiye genelinde 5 kattan fazla bina yapılmasını yasaklamış. Nüfusu sekiz bine kadar olan şehirlerde ise binalar iki kat olarak inşa edilecekmiş.



Türkiye'de 5 kattan fazla bina yapılamayacak.

Belediye Vekiller Heyeti'nin bu kararına istinaden beş kattan yüksek bina inşa etmiyor.


Son zamanlarda şehrin imar planının tanzimi işlerine umumi talimatname ünvanıyla heyeti vekilenin tasdikinden çıkan bir karara göre şehirlerde yapılacak olan binaların irtifaı, kat adedine göre tahdit edilmiştir.

Talimatnamedeki bu kayde göre bodrum katı hariç olarak nüfusu sekiz bine kadar olan şehirlerde iki kat, nüfusu sekiz binden elli bine kadar olan şehirlerde üç kat ve nüfusu elli bin ile elli binden yukarı olan şehirlerde beş kattan fazla bina inşası menedilmiştir.


Binaenaleyh cadde genişliği neye baliğ olursa olsun, Türkiye'de beş kattan yüksek bina yapılması imkan haricindedir. Halbuki yapı ve yollar kanununun hükümlerine istinaden belediye tarafından yapılan izahname, binalara verilecek yüksekliği, binanın bulunacağı sokağın genişliğine göre tayin edilmişti.


Belediye, heyeti vekile kararının bu hükmüne riayet etmek şartıyla bina inşaatında evvelce meriyet mevkine koyduğu izahname hükümlerini tatbik ettirmektedir. Belediye, heyeti vekilenin bu kararı tebliğ edildikten sonra artık beş kattan fazla bina inşasına müsaade etmemeye başlamıştır.


1937 yılında alınan kararla Türkiye de binalar beş kattan yüksek olmayacakmış!

Türkiye'de 5 kattan fazla bina yapılamayacak.


Hatta inhisarlar idaresinin Üsküdar'da yaptıracağı büyük bir depo için belediyeye yaptığı müracaat Nafıa Vekaleti'ne bildirdiği halde vekalet inhisarlar idaresinin bu talebini kabul ettiğine dair bir cevap vermemiştir.

Hükümet, gelişi güzel inşaata nihayet vermeye kati surette karar verdiğinden kat miktarını tahdit eden bu karar kati ve istinasız tatbik edilecektir.

Ancak şehir planı yapılan yerlerde mimari ve inşai bakımdan kule gibi yapılacak binaların irtifaı, bu kayıttan müstesnadır. Maamafih bu husus, binalardan ziyade paraşüt kulesi gibi fazla yükseklik verilmesi zaruri görülen binalara aittir.


Akşam Gazetesi  14 Mart 1937


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön