19 / 04 / 2024

1936 yılında Mecidiyeköy ve Bomonti'de yeni mahalleler kurulacak!

1936 yılında Mecidiyeköy ve Bomonti'de yeni mahalleler kurulacak!

1936 yılında İstanbul'un nazım imar planını hazırlayan Mimar Prost, istimlak edilen Surp Agop Mezarlığı, Mecidiyeköy ve Bomonti'nin imar planını hazırlayacakmış. Prost, kurulacak mahallelerin nasıl olacağına dair planlar hazırlamış.



1936 yılında Mecidiyeköy ve Bomonti de yeni mahalleler kurulacak!


İstanbul'un imarı işi


Galata ve Beyoğlu şimdilik olduğu gibi kalacak


Yalnız Surp Agop'ta, Mecidiyeköy'de ve Bomonti'de yeni mahalleler teşekkül edecek


    İstanbul'un imar planını hazırlayacak olan şehircilik mütehassısı M. Prost'un Paris'e gittiğini ve eylülde tekrar İstanbul'a geleceğini yazmıştık. M. Prost'e o zamana kadar, İstanbul'da yaptığı ilk tetkiklere istinaden imar planının esas hatlarını hazırlayacaktır.

    Haber aldığımıza göre M. Prost'e Galata ve Beyoğlu gibi şehrin çok dar ve çok sıkışık kısımlarının şimdilik olduğu gibi bırakılmasına taraftardır. Çünkü buraların imarı için yapılacak istimlak yüzlerce milyon lira sarfına mütevakkiftir. Belediyenin bu kadar masraf etmesine tabii imkan yoktur. 

    M. Prost'e ileride, belediyenin varidatı arttığı zamanlar bu işin düşünülmesini, şimdilik yalnız pek dar olan bazı caddeleri genişletmek ve umumi münakalatı tanzim eylemek için tedbirler alınmasını muvafık görmektedir. 

    M. Prost'e Beyoğlu cihetinde henüz mahalle halini almamış olan Surp Agop Mezarlığı, Harbiye Mektebi arkası ve Nişantaşı'ndan Dolmabahçe'ye kadar inen bostanlarla meşgul olmuştur. Buralarda mahallelerin ne suretle teşekkül edeceğine dair bazı esaslar hazırlamıştır. Yeni mahalleler daha ziyade bahçeler ortasında evlerden terekküb edecek, meydanlar, parklar vücuda getirilecektir. O zamana kadar bu semtlerde inşaata müsaade edilmemesine muvafık görmektedir. 

    Harbiye Belvü Gazinosu'nun aşağında Yusuf İzzeddin veresesine ait bostanlar ifraz edilerek satılığa çıkarılmıştı. Belediye, şehrin imar planıyla alakası dolayısıyla bu kısımda inşaata müsaade etmeyecektir.

    M. Prost'e Mecidiyeköy, Şişli, Bomonti tarafında teşekkül edecek yeni mahalleleri de umumi planda gösterecektir.


1936 yılında Mecidiyeköy ve Bomonti de yeni mahalleler kurulacak!


    Mütehassıs en ziyade İstanbul cihetiyle meşgul olmuştur. Çünkü burada bir çok yangın yerleri vardır. Bu sebeple İstanbul tarafının imarı daha kolaydır. Planda tarihi abideler için de hususi bir kısım bulunacaktır. M. Prost'e bunların mutlaka bir meydanın ortasında olmasını muvafık görmektedir. 

    M. Prost'e eylülde İstanbul'a döndüğü zaman bir avan proje getirecek ve belediyeye tevdi edecektir.


Akşam 6 Temmuz 1936 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön