28 / 03 / 2024

1937 yılında İstanbul'un park ve bahçe ihtiyacı giderilecek!

1937 yılında İstanbul'un park ve bahçe ihtiyacı giderilecek!

1937 yılında İstanbul'un ihtiyacı olduğu park ve bahçe ihtiyacı giderilecekmiş. Prost, şehirde şehirde yedi büyük park ile on üç umumi bahçe ve büyük camilerin de etrafında meydanlar açılmasına karar vermiş.



1937 yılında İstanbul un park ve bahçe ihtiyacı giderilecek!


Yedi büyük park, 13 umumi bahçe yapılacak


Şehrin bir çok yerlerinde geniş meydanlar açılacak


    Şehircilik mütehassısı B. Prost'e, İstanbul'un imar planı hakkında tetkiklerine devam ediyor. Şimdiye kadar mühim esaslar kararlaştırılmıştır. Bunların arasında şehirde bir çok park ve bahçeler yapılması vardır.

    İstanbul'da bahçe ve park ihtiyacı çok büyüktür. Anneler, dadılar küçük çocuklarını götürecek yer bulamıyorlar. Hava almak isteyenler için de bir iki parktan başka hiç bir yer yoktur. 

    Bu sebepledir ki Taksim Meydanı gibi küçük bir meydan akşamları hıncahınç kalabalık oluyor, caddelerde insan seli akıyor. 

    B. Prost bir kısmı İstanbul'un yangın yerlerinde olmak üzere yedi büyük park ile on üç umumi bahçe yapılmasına karar verilmiştir. Bundan başka büyük camilerin etrafında geniş meydanlar açılacaktır. Meydanlardan biri Yenicami'de olacak ve cami meydana çıkarılacaktır. 

    Mütehassıs, Süleymaniye'nin denizden görünüşündeki hususiyeti tamamen meydana çıkarmak üzere caminin Haliç'e bakan cephesinden itibaren deniz kenarına kadar ki sahayı amfi şekline sokacak ve bu sırttaki inşaatı hususi bir kaideye bağlayacaktır. 

    Diğer taraftan Gazi Köprüsü'nün Unkapanı ve Azapkapı taraflarında açılacak meydanlar için de birer proje hazırlanmıştır. İki meydanda da Atatürk'ün birer büstü bulunacaktır. Büstlerin kaideleriyle etrafının ne suretle çevrileceği tespit edilmiştir.


Akşam 7 Haziran 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön