26 / 04 / 2024

1937 yılında Yenikapı Limanı için avan proje hazırlanmış!

1937 yılında Yenikapı Limanı için avan proje hazırlanmış!

1937 yılında Yenikapı'da yapılması planlanan İstanbul Limanı için avan proje hazırlanmış. Belediyenin hazırladığı plana göre liman bin 100 metre uzunluğunda olacakmış. Limanın arkasında antrepolar ve işyerleri bulunacakmış.



1937 yılında Yenikapı Limanı için avan proje hazırlanmış!


Yeni liman avan projeye göre nasıl olacak?


    Müstakbel İstanbul Limanı'nın Yenikapı'da yapılması tasavvuru şehrimizde büyük bir alaka uyandırmıştır. Bir kısım alakadarlar, belediyece hazırlanan avan proje mucibince Yenikapı'da kurulacak limanı çok dar buluyorlar.

    Gümrük Muhafaza Başmüdürü B. Hasan da yeni limanın uzunluğu en az iki kilometreyi geçmesi lazım geldiği fikrinde. 

    Belediyenin planına göre, yeni limanın uzunluğu 1.100 metre olacaktır. Ayrıca 700 metre uzunluğunda da bir dalgakırana ihtiyaç görülmektedir. 

    Planda bu dalgakıran Yenikapı'daki bir kara çıkıntısından başlamakta ve limanın müstakbel rıhtımlarına müvazi olarak denize 700 metre kadar uzanmaktadır. Dalgakıranın karşısında da yine mendirek şeklinde, fakat müstakbel dalgakırandan daha küçük bir çıkıntı görülmektedir ki, buralara vinçler vesaire gibi tahmil, tahliye işlerinde kullanılan mihaniki vesait konacaktır. Aynı zamanda dalgakıranın bir ucu karada olduğu için burası rıhtım olarak da kullanılabilecektir. 

    Dalgakıranın limanın içine doğru karşısında muntazam rıhtımlar ve bunların arkasında antrepolar, ticaret ve sanayi işleri için ayrılan saha ile nakil vasıtalarının bulunacağı yerler görülmektedir. 

    Bu vaziyete göre Yenikapı'daki tren istasyonu ve rayların Aksaray'a doğru bir geriye alınması icap edecektir. 

    Belediye bu krokiyi müstakbel liman hakkında bir fikir edinmek üzere hazırlamıştır. Yenikapı Limanı'nın kati şeklinin bu planda görüldüğü gibi olması şart değildir. Alakadarlar tetkikat yaparken bu planı da göz önünde bulunduracaklardır. 

    Esaslı bir etüdden ve bir çok mütehassısların fikirleri alındıktan sonra Yenikapı Limanı'nın kati planı tespit edilecektir.


Akşam 28 Şubat 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön