19 / 04 / 2024

Pasaport Yat Limanı için yeni proje hazırlandı!

Pasaport Yat Limanı için yeni proje hazırlandı!

İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından geçen yıl reddedilen Pasaport Yat Limanı Projesi için yeni proje hazırlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı son şeklini verdiği projeyi ilgili kurumlara önümüzdeki günlerde gönderecek.




İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından geçen yıl reddedilen Pasaport Yat Limanı Projesi için yeni proje hazırlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı son şeklini verdiği projeyi ilgili kurumlara önümüzdeki günlerde gönderecek. Yeni projede yatlar hem kıyıya hem tarihi dalgakırana bağlanacak.  İzmir  Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Kurum görüşleri alındıktan sonra yat limanı 21 yıllığına ihaleye çıkarılacak" dedi.



Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın geçen yıl ihaleye çıkardığı ancak İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu tarafından reddedilen Pasaport Yat Limanı Projesi yeniden gündeme geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kıyı düzenlemesi ile İzmir Ticaret Odası'nın Dalgakıran Projesi arasında yer alan Pasaport Yat Limanı için yeni bir düzenleme yapıldı. Yeni projede yatlar hem kıyıya hem tarihi dalgakırana bağlanarak yoğunluk azaltılacak.


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yat limanının yapımı için yeni bir projenin onayını verdiğini açıkladı. Yeni projeye göre hem kıyıda hem de tarihi dalgakıranda yat bağlanacağını ifade eden Demirtaş, "Özelleştirme İdaresi projenini onayını verdi. Kurum görüşleri tamamlandıktan sonra yat limanı projesi yap-işlet-devret modeliyle 21 yıllığına ihaleye çıkacak" dedi.

Kıyının yanı sıra dalgakıran tarafına da 250 yat bağlanabilecek şekilde bir proje hazırlandığını belirten Demirtaş, bir yıl gibi kısa sürede Pasaport'a yatların bağlanabileceğini söyledi. Demirtaş, "Bizim dalgakıranda işletme süremiz 2021'de doluyor. Pasaport Yat Limanı ihalesine kimler girer bilemiyoruz ama bir yıl sonra burada yatları bağlama imkanına sahip olunacak. İzmirlilerin dalgakıranda yürüme ve kıyıda balık yiyip kömürde kahve içme imkanı olacak" diye konuştu.


KURUL KARŞI ÇIKMIŞTI

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 400 yat kapasiteli Pasaport Yat Limanı Projesi, İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan veto yemişti. Kurul'un bölgenin tarihi özellikleriyle uyumsuzluğu gerekçesiyle onay vermediği planda vapur iskelesinin Pasaport'un Cumhuriyet Meydanı tarafına alınması ve meydanın karşısına yen ibir dalgakıran yapılması da öngörülmüştü.



Ege'de Son Söz




Geri Dön