16 / 04 / 2024

1938 yılında Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılacak!

1938 yılında Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılacak!

1938 yılında Prost, Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılmasına karar vermiş. Taksim Bahçesi'nin arkasından başlayacak olan yol, bostanlardan geçerek Vali Konağı Caddesi'ne doğru düz bir hat şeklinde olacakmış.



1938 yılında Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılacak!


Taksim - Maçka arasında yeni bir cadde


Bostonlardan geçecek bu caddenin alt kısmı park haline getirilecek


    Şehircilik mütehassısı B. Prost'un İstanbul'un muhtelif yerlerinin istikbalde alacağı şekil hakkında mufassal planlar hazırlamaya başladığını yazmıştık. Bu planlar kısım kısımdır. Her kısım bitince Nafıa Vekaleti'ne gönderilecek ve tasdik edildikten sonra tatbikine başlanacaktır.

    B. Prost her şeyden evvel büyük cadde ve meydanların tespitine lüzum görmektedir. Muhtasar planda caddelerin istikametleri ve yeni açılacak yollar gösterilmişti. Şimdi Belediye İmar Müdürlüğü, B. Prost'un nezareti altında bunların teferruatı ile uğraşmaktadır.

    İstanbul'un Beyoğlu tarafında biri Azapkapı'dan Taksim'e, diğeri Yüksekkaldırım'ın yanından başlayarak Tophane'nin üstünden geçmek üzere gene Taksim'e doğru geniş cadde açılacağını yazmıştık. Bunlardan başka üçüncü cadde daha açılacaktır. Bu cadde Taksim Bahçesi'nin arkasından başlayacak, eski Harbiye Mektebi olan Yedeksubay Okulu'nun arkasından geçerek Vali Konağı Caddesi'ne doğru düz bir hat şeklinde gelecektir. Cadde Doktor M. Kemal'in Emek Apartmanı'nın arkasından bir kavis çizerek Maçka Silahanesi önüne çıkacaktır. 

    Bu yolun alt kısmında kalan ve Dolmabahçe'deki saat kulesinin önüne kadar uzanan saha güzel bir park haline getirilecektir.

    Yeni cadde Karaköy'den Taksim'e kara uzanacak olan geniş yolun bir devamı olacak ve Maçka'dan bir taraftan Dolmabahçe'ye, diğer taraftan Valide Çeşmesi'ne doğru uzayacaktır. Bu suretle Beşiktaş Beyoğlu'na yeni bir cadde ile bağlanmış olacaktır. 

    Yolun Maçka'dan Valide Çeşmesi'ne ve Taşlık yanından Dolmabahçe'ye inecek kısımları için Maçka Mezarlığı'nın bir kısmının kesilip yola ilave edilmesi lazım gelecektedir. 

    B. Prost, Azapkapı - Taksim ve Unkapanı - Şehzadebaşı arasındaki yollardan sonra şehrin en güzel bir noktasını teşkil eden Taksim - Maçka yolunun tercihen açılmasını muvafık görmektedir. Esasen bu yol, bostanlardan, hali araziden geçeceği için istimlak için de büyük bir masrafa ihtiyaç hissedilmeyecektir.


Akşam 10 Teşrinievvel 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön