28 / 03 / 2024

1938 yılında Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi evrak dairesi olacak!

1938 yılında Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi evrak dairesi olacak!

1938 yılında Başbakanlık, Osmanlı döneminden kalan kıymetli evrak ve vesikaların tasnif edilerek, Topkapı Sarayı'ndan ve Cevad Paşa Kütüphanesi'nden, Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi'ne nakledilmesine karar vermiş.



1938 yılında Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi evrak dairesi olacak!


Sultanahmet Medresesi ve Ayasofya Hamamı evrak hazinesi olacak


    Osmanlı Hükümeti zamanında Babıali bahçesindeki Cevad Paşa Kütüphanesi hazinei evrak ittihaz edilmişti. Kıymetli evrak ve vesikaların bir kısmı burada, bir kısmı da Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyordu. Cevad Paşa Kütüphanesi'nde bulunan evrak bir heyet tarafından tasnif edilmiş ve fişleri yapılmıştır. Buradaki evrakın çoğu tanzimatın ilanından beri devletçe ittihaz edilen kararlara, fermanlara, muahede ve saireye taalluk etmektedir. Topkapı Sarayı'ndaki evrak Osmanlı hükümetinin daha eski devirlerine aittir. Topkapı Sarayı'ndaki evrak ve vesikalar henüz tamamıyla tasnif edilmemiştir. Başvekalet tarafından memur edilen bir heyet, bu işle meşgul oluyor. 

    Hükümet eski evrak ve vesikaların mazbut binalarda muhafaza edilmesini, ilmi bir şekilde tasnif edilerek istifadeye müsait bir hale konulmasını düşünmüştür. Bu maksatla Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi'nin arşiv dairesi olmasına karar vermiştir. Ayasofya Hamamı belediyeye, 


1938 yılında Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi evrak dairesi olacak!


Sultanahmet Medresesi de Vilayet İdarei Hususiye'sine aittir. Hamam ile medresenin arşiv dairesi ittihaz edilmek üzere Başvekalet emrine devrine Daimi Encümence karar verilmiştir.

    Bu karar üzerine Sultanahmet Medresesi'nin tamirine başlanmıştır. Medresenin avlusunun üstü demir bir çatı ve cam ile kapatılacaktır. Medresenin bu kısmı, arşiv dairesinin bürolarına tahsis edilecek, odalarında da tasnif edilmiş ve fişleri, katalogları yapılmış evrak bulunacaktır.

    Hamama gelince; Binada esaslı tamirata ihtiyaç görülmemiştir. Hamam, arşiv dairesinin deposu olacaktır. Yani eski evrak ve vesikaların bazı mühim kısımları hamamda muhafaza edilecek, fişleri yapılmış, ilmi şekilde tasnif edilmiş olanları medresede bulunacaktır. 

    Yapılan tamirler şubat sonuna kadar tamamlanacaktır. Tamir bitince evvela Cevad Paşa Kütüphanesi'ndeki, sonra Topkapı Sarayı'ndaki evrak nakledilecektir. Nakil işine martta başlanacağı tahmin ediliyor.


Akşam 7 Şubat 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön