28 / 03 / 2024

1938 yılında Sultanahmet Meydanı'na abide yapılacak!

1938 yılında Sultanahmet Meydanı'na abide yapılacak!

1938 yılında Prost, Sultanahmet'in imar planını hazırlıyormuş. Meydanın bir devlet mahallesi haline konmasına karar verilmesinden sonra meydandaki Ticaret Okulu kaldırılarak yerine 140 metre yüksekliğinde bir abidenin yapılması kararlaştırılmış.



1938 yılında Sultanahmet Meydanı na abide yapılacak!


Ticaret Mektebi yerinde büyük bir abide yapılacak


Abide 140 metre yüksekliğinde olacak ve her taraftan görülecek


Yeni Vilayet ve Belediye binaları için nasıl bir şekil düşünülüyor?



    İstanbul'un imar planını hazırlamakta olan B. Prost'un Sultanahmet Meydanı'nın bir devlet mahallesi haline konulmasını muvafık gördüğünü, bu hususta bir plan ve maketler hazırladığını yazmıştık. 

    Aldığımız malumata göre B. Prost Adliye Sarayı'nın yapılacağı hapishane binasından başka Tapu Dairesi'nin yanındaki elbise ambarının (eski Ticaret ve Ziraat Nezareti) ve meydana bakan bütün evlerin kaldırılmasını muvafık görmüştür. Burada yalnız Sultanahmet Cami ile bir yüzü tramvay caddesine bakan ve bugünkü hapishane binası sırasında bulunan Firuzağa Cami kalacaktır. 

    B. Prost şimdiki Tapu Müdürlüğü arasında Vilayet ve Belediye binala


1938 yılında Sultanahmet Meydanı na abide yapılacak!


rının yapılmasını muvafık görmüş ve bu iki binanın cephesini tespit etmiştir. 

    Sultanahmet Cami'nin tam karşısına isabet edecek olan bu iki bina aynı üslupta ve aynı büyüklükte olacaktır. İki binayı birbirinden ayıran müşterek büyük bir methal bulunacaktır. Bu methalin ortasında gayet sanatkarene yapılacak büyük bir havuz ve havuzun her iki tarafında küçük birer yol bulunacak, bu yollar vilayet ve belediye binalarının arkasına isabet eden Binbirdirek Meydanı'na çıkacaktır. 

    Her iki binanın önünde geniş ve binanın bütün cephesi boyunca uzanan mermer merpenler olacaktır. Bu merpenlerden çıkılınca bir bahçeye girilecektir. Bahçe bodur ağaçlarla süslenecektir. Vilayet ve Belediye binaları bu bahçeden sonra yükselmeye başlayacaktır. 

    B. Prost meydanın ortasında bulunan Alman Çeşmesi ile iki Bizans abidesinin bulunduğu parkın zeminini de bir miktar yükseltmeyi münasip görmüştür. Bu park, Yüksek Ticaret Mektebi'nin bulunduğu arsaya doğru uzatılacaktır. Parkın denize bakan cephesinin nihayetinde, yani Ticaret Mektebi arsasında büyük bir abideyi şimdilik 140 metre uzunluğunda olmak üzere göstermiştir. Mütehassıs, Türk inkılabı hatıralarıdnan bahseden bir kitabe şeklinde intihabını hükümet ve belediyenin intihabına bırakmıştır. 

    Mütehassıs, Sultanahmet Cami'nin, harici duvarları da olmak üzere, olduğu gibi muhafazası fikrindedir. B. Prost, meydanı tanzim ederken Sultanahmet Cami'nin, Adliye, Vilayet ve Belediye binalarıyla meydana isabet eden abidelerin denizden ve şehrin diğer semtlerinden görülmesini temin etmeyi düşünmüştür. Bu maksatla Adliye, Vilayet ve Belediye binalarının arkasında, yani Binbirdirek'in bulunduğu sahadaki binaları irtifalarını tehdit etmeyi münasip görmüştür. Bu binalara verilecek irtifa Sultanahmet Meydanı planı tasdik ve kabul edildikten sonra tayin edilecektir.


Akşam 14 Kanunusani (Ocak) 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön