25 / 04 / 2024

1939 yılında İnönü Stadyumu'nun planını Vietti Violi hazırlayacakmış!

1939 yılında İnönü Stadyumu'nun planını Vietti Violi hazırlayacakmış!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Dolmabahçe'de inşa edilecek stadyum için bir müsabaka açmayı düşünmüşse de bu fikirden vazgeçmiş. Stadyum planı, İtalyan Mimar Vietti Violi'ye havale edilmiş.



 1939 yılında İnönü Stadyumu nun planını Vietti Violi hazırlayacakmış!


Yeni stadyum


Planın yapılması Vietti Violi'ye havale edilecek


  Belediye, Dolmabahçe'de yapılacak stadyum için beynelmilel bir müsabaka açmayı düşünmüştü. Fakat stadyumun bir an evvel tesisi arzu edildiğinden bu fikirden vazgeçilmiştir. Müsabaka hem zamanı, hem de masrafı istilzam etmektedir. Bunun için  Ankara  ve Manisa ile daha başka vilayetlerin stadlarını yapan B. Vietti Violi'ye bu işin havalesi muvafık görülmüştür. Esasen B. Violi evvelce belediyeye biri Dolmabahçe, diğeri de Yenibahçe için iki plan vermiştir.

  Dolmabahçe planı bu işe esas ittihaz edilecektir. Ancak bu planın üzerinde lüzumlu görülen noktalar etrafında bazı tadilat yapılması zaruri görüldüğünden Vali şehrimizdeki sporcuların da iştirakiyle bir toplantı yapacak ve bu toplantıda B. Violi'nin planı tasdik edilecektir.

  Belediye, Dolmabahçe Stadyumu'nu Belediyeler Bankası'ndan istikraz edeceği beş milyon liranın altı yüz bin lirasıyla inşa edecektir. Stadın inşasından başka Türk mimarlarının da yardımı temin edilecektir.


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraya satılıyormuş.)


Akşam Gazetesi 23 Mart 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön