24 / 04 / 2024

1941 yılında müstakbel Surp Agop Mahallesi!

1941 yılında müstakbel Surp Agop Mahallesi!

1941 yılında Belediye tarafından satışa çıkarılacak eski Surp Agop Mezarlığı arsasının bir bölümümde kurulacak mahallenin planı hazırlanmış. Satışa çıkartılacak arsalarda 5 katlı apartmanlarda 180 apartman dairesi bulunacakmış.



1941 yılında müstakbel Surp Agop Mahallesi!


Müstakbel Surp Agop Mahallesi


    Surp Agop Mezarlığı'nda Dağcılık Kulübü (eski Eldorado Gazinosu) binasının karşı köşesinden başlayarak, Sipahi Ocağı'na kadar devam eden cadde kısmı üzerindeki arsaların 16 İlkkanun'dan itibaren açık artırma ile satışına başlanacaktır. 

    Arsalar, yan yana dokuz blok teşkil edecek surette parçalara ayrılmıştır. Her blok, müstakil olarak satılacak iki arsadan mürekkebdir. 

    Her binanın arkasında, ayrıca 5 metre genişlikte bir saha boş bırakılacak, binaların alt kısımları kamilen mağaza ve dükkan olacak, caddeye nazır olan kısımları, tıpkı Yeni Valide Han'ındaki gibi sütunlarla tutturulmak suretiyle içerlek şekilde, yani -portikli- olacaktır. 

    Arsa satın alanları hemen inşaata başlamak için sıkıştırmıyorlar. On sene mühlet verilmiştir. Her binada beşer kat hesabıyla 180 apartman katı bulunacak. Yeni Surp Agop Mahallesi'nde takdir edilen kıymete göre bir arsa için istenilen para, 120 bin liradır.


(1941 yılında Reşat Altın 25 liraya satılıyormuş.)


Cumhuriyet 21 İkinciteşrin (Kasım) 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön