20 / 04 / 2024

1941 yılında Üsküdar Meydanı arkeoloji parkı olacak!

1941 yılında Üsküdar Meydanı arkeoloji parkı olacak!

1941 yılında İstanbul Belediyesi, Üsküdar Meydanı'nı arkeoloji parkı haline konmasına karar vermiş. Müzeler Müdürlüğü'nden alınacak tarihi heykeller, taş yazmalar tanzim edilecek meydanın uygun yerlerine yerleştirilecekmiş.



1941 yılında Üsküdar Meydanı arkeoloji parkı olacak!


Üsküdar İskele Meydanı


Burasının arkeoloji parkı haline konmasına karar verildi


    Dün Müzeler Umum Müdürlüğü'nde yapılan bir toplantıda Belediye Reis Muavinlerinden B. Lütfi Aksoy, Müzeler Umum Müdürü, Eski Eserleri Koruma Cemiyeti azalarından bazıları bulunmuştur. Toplantıda Üsküdar Meydanı'na verilecek şekil etrafında konuşulmuş, müzelerle Belediye arasında birlik hasıl olmuştur.

    Belediye Üsküdar Meydanı'nı Arkeoloji Parkı haline koyacaktır. Müzelerden alınacak tarihi heykeller, taş yazmalar meydanda münasip görülecek yerlere yerleştirilecek, aralarında yeşillik ve yollar yapılacaktır. Halkın oturup istirahat etmesi için park dahiline kanepeler konacaktır.

    Üsküdar İskelesi'nin Boğaziçi cihetinde bulunan muhallebici dükkanı yıkılacak, evvelce inşası kararlaşan şarkvari kahveden sarfınazar edilecektir. Üsküdar Meydanı'ndaki park Şemsipaşa'ya kadar uzayacak, burada güzel bir rıhtım vücuda getirilecektir.


Kabataş Meydanı'nın tanzimi


    Kabataş Meydanı'ndaki tanzim işi devam etmektedir. İskele civarında bir büfe yeri yapılacaktır. Halkın çeşmenin Tophane cihetinde kurulacak büfeden istifade edebilmesi için oturacak yerler güneşten korunmak üzere şemsiyeler bulunacaktır.


İnönü Gezisi'nin projesi tadil ediliyor

    

    İnönü gezisi için hazırlanan proje tadil edilmiştir. Yeni projede inşaat masrafları azaltılmış, inşaatın bir kısmından sarfınazar edilmiştir. Yeni proje vali tarafından tasvip edilmiştir.

    İnönü gezisinin dahilinde bir havuz yapılacaktır. Havuza verilecek şekil etrafında tetkikak yapılmaktadır.

    İkinci bir havuzda Tepebaşı'nda yapılacaktır. Havuz için evvelce hazırlanan proje yakında tekrar gözden geçirilecektir.

     

Surp Agop Mezarlığı arsasına verilecek yeni şekil

   

    Şehircilik mütehassısı B. Prost Surp Agop Mezarlığı arsasına verilecek yeni şekle ait projeyi son  bir defa daha gözden geçirmektedir. B. Prost tetkikatı Pazartesi gününe kadar ikmal edecek, proje valiye gösterilecektir.


Akşam 20 Mayıs 1941 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön