25 / 04 / 2024

1944 yılında Havagazı Şirketi Belediye'ye geçmiş!

1944 yılında Havagazı Şirketi Belediye'ye geçmiş!

1944 yılında Şehir Meclisi, Havagazı Şirketi'nin satın alınmasına karar vermiş. Meclis, şirketin vazifesini ifa etmediğini ve fırınlarını yenilemediğini belirtilerek, şirketin 300 bin liraya satın alınarak Belediye'ye devredilmesine karar vermiş.



1944 yılında Havagazı Şirketi Belediye ye geçmiş!


Havagazı Şirketi Belediye'ye geçti


Şehir Meclisi, dünkü toplantısında satın alınma kararını kabul etti


     Yedikule ve Kurbağalıdere Havagazı Kumpanyası'nın satın alma işini müzakere etmek için Şehir Meclisi dün İkinci Reisi Faruk Dereli'nin başkanlığında toplanmış, Nafıa Vekaleti'nin tezkeresi okunmuştur. Vekalet, bu tezkeresinde şirketin vazifesini ifa etmediği, kalori düşkünlüğü gösterdiği, tamire muhtaç fırınlarını tamir ettirmemesi üzerine yapılan ihtarlar neticesinde şirket bilumum malzeme ve tesisatını hükümete devretmek arzusuyla Ankara'ya murahhas gönderdiği bildirmekte idi.

     Şirket, tesisatı mağaza mevcudu da dahil olduğu halde 1 birinciteşrin tarihinde hükümete devredilecek ve şirkete 300 bin lira verilecektir. Bu 300 bin lira İstanbul Borsası kıymetine göre dolara tahvil edilecektir. Bunun üç senede yüzde beş faizle ödenmesi kabildir. Müdahhar kokkömürleri bu satış fiyatından hariçtir. Bir ay zarfında işletmeye vaziyet edilmesi ve mukavele katiyet kasbedinceye kadar şirket muamelat ve hesabıtının devamı, şirketin Türk memurlarına verilmek üzere bu paradan 12.000 liranın tefriki, 1 Teşrin 1944 tarihine kadar olan Hazine borcu ve Belediye rüsumunun şirket tarafından ödenmesi, şirketin hükümet aleyhindeki bazı davalarının ibrası, bunun haricindeki mukavele ve şartların mümasil mukavelelerdeki esaslara tabi tutulması istenilmektedir. 

    Şehir Meclisi Umumi Heyeti bu şekli kabul etmiş ve içtimaa nihayet verilmiştir. Bu suretle Havagazı İdaresi, Tramvay ve Elektrik İdaresi'ni devredilecek bedeli mezkur idare tarafından ödenecektir. Şirketteki bütün Türk memurları Trmavay, Elektrik, Tünel, Havagazı Umum Müdürlüğü olmak üzere istihdam edilecek, idare kömür mubayaa bedelinden istifade edecek, elektrik havagazı tahsilatı bir elden yapılacak, elde edilecek fazla varidatla tesisatın noksanlarının tamamlanmasına çalışılacaktır. 


(1944 yılında Reşat Altın 38 liraya satılıyormuş.)


Cumhuriyet 18 Eylül 1944



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön